Și mai există și foștii democrat-liberali, care fie nu-l suportă pe Orban, fie râd de el. În primul rând, lui Ludovic Orban i se reproșează obediența față de președintele Klaus Iohannis. „Dacă noi am râs de Boc, de prea supusul Boc, de preșul lui Băsescu, cum am putea aprecia ce face președintele nostru, Ludovic Orban? El zice că ne duce la Palatul Victoria, la Palatul Cotroceni, dar mi-e teamă că, precum Moise, ne va purta 40 de ani prin deșert să-l ascultăm cum cântă serenade”, a declarat pentru Evenimentul zilei o sursă de încredere din partid. Acesta a adăugat că pentru Orban mitingul de la votul moțiunii trebuia să fie un semnal. „Trebuiau să fie acolo toți liderii de organizații din țară, trebuiau să fie acolo cei pe care i-am prezentat comunităților ca oameni de valoare, cu principii sănătoase, oameni care nu sunt în PNL, dar care au așteptări de la noi. Ce s-a întâmplat? A venit o mână de oameni, niște necunoscuți, au cântat și s-au distrat cu Ludovic  (Orban-nota.aut), ăsta i-a îmbătat cu apă rece, ceea ce nu era greu. S-a comportat ca un guest star, s-a fotografiat cu fanele, a băut cafea Klauss. Poza în învingător deși noi suntem în genunchi. În acest timp, USR a confiscat toată mișcarea. Alexandru cel Mare spunea: „Nu mi-e teamă de o armată de lei condusă de o oaie. Mi-e teamă de o armată de oi condusă de un leu. Noi suntem conduși de o oaie" , a afirmat aceeași sursă. Care a confirmat că ar putea fi convocat un congres extraordinar în această vară.

Nu este niciun secret că nemulțumirile multor liberali vizează și alte aspecte: sesizarea penală făcută de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, cooptarea  europarlamentarului Siegfried Mureşan, lipsa unei viziuni în cazul moțiunii de cenzură, faptul că nu a știut să negocieze cu UDMR, că i-a oferit lui Kelemen Hunor o cafea în locul unui program de guvernare și o listă a cabinetului, Și Codul Administrativ constituie un motiv de nemulțumire. Joi, când era programat la vot în Camera Deputaților, EvZ a solicitat părerea lui Victor Paul Dobre în legătură cu anumite aspecte ale proiectului. Acesta a spus: „nu știu, că are foarte multe prevederi. Noi știm că nu-l votăm”. Întrebarea se referea la aspecte intens mediatizate despre care Dobre, membru al Comisiei speciale pentru Codul Administrativ, nu știa nimic.

La solicitarea Mediafax, Ludovic Orban a negat că ar fi nemulțumiri majore în partid și că luni ar posibilă convocarea unui congres extraordinar. „Este o glumă, vă veţi lămiri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informaţional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Naţional Liberal este unit, Partidul Naţional Liberal este puternic iar conducerea aleasă la Congres acţionează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredinţat de Congres”, a declarat, vineri, Ludovic Orban pentru Mediafax.

 

Marian Petrache, al cărui nume a fost vehiculat pentru preluarea conducerii partidului, neagă la rândul lui informațiile potrivit cărora ar fi posibilă schimbarea șefiei la liberali. Și neagă și faptul că situația din PNL ar fi subiect de discuție cu președintele Iohannis.  „Tot felul de jocuri şi de interese care sunt fireşti până la urmă. Eu nu cred că au fost întâlniri la Klaus Iohannis, că or fi fost unii pe la Klaus, e posibil, dar modul ăsta, aşa organizări, chiar nu cred. Şi nici preşedintele, că îl cunosc mai bine ca alţii, nu e preşedintele genul de om care să intre în jocuri din astea. Cred că cineva a făcut asta în interes, şi o să îl vedem în perioada următoare. E un joc.Dar cred că e posibilă varianta asta, că pe cineva a interesat să vadă care sunt reacţiile şi a făcut asta, lumea vrea să testeze cum se poziţionează unul, altul….”, a  spus Marian Petrache, pentru Mediafax.

Ludovic Orban a spus că în această lună, între 15 și 30 iulie, va fi convocat Consiliul Naţional, însă se vor discuta aspecte care privesc alegerile europarlamentare.