În replică la protestul angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), liberalii au inclus în ordinea de zi un proiect ce vizează implementarea unor inițiative menite să sporească nivelul salariilor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Pentru a opri protestul CNAS a cerut salarii mai mari pentru toți angajații.
Începând cu data de 12 noiembrie, conform unui anunț transmis de reprezentanții BNS, angajații CNAS au întrerupt efectuarea plăților către spitale și furnizorii de servicii.
Proiect pentru creșterea salariilor personalului din CNAS
În cadrul ședinței de luni, membrii Partidului Liberal au luat decizia de a sprijini introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului de lege PLX-ul nr.172/2023.
Aceasta propune inițiative pentru majorarea beneficiilor salariale ale personalului din domeniul asigurărilor sociale de sănătate.
Joi, angajații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate au participat la un protest alături de colegii lor de la Casa Națională de Sănătate, desfășurat în fața sediului CNAS.
Prezent la protest, președintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor apărea întârzieri semnificative în ceea ce privește plata serviciilor furnizate de entitățile contractante cu Casa de Asigurări.
Sindicaliștii acuză tergiversări în adoptarea proiectului
Proiectul de lege care vizează creșterea salariilor angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se găsește acum la Camera Deputaților.
Dumitru Costin a subliniat că acest proiect a trecut prin toate comisiile, a obținut toate avizele necesare și mai are nevoie doar să fie inclus pe ordinea de zi și votat. Un proces pe care l-a descris ca fiind rapid și eficient.
„El a fost de două ori pe ordinea de zi, o dată în ultima săptămână a sesiunii parlamentare de primăvară, când era pe locul 1 pe agendă şi a fost dat jos şi a mai fost pus o dată în luna septembrie şi din nou a fost dat jos, fără nicio explicaţie”, a susţinut sindicalistul.
Majorările de salarii pentru angajații CNAS sunt diferențiate
Președintele BNS a menționat săptămâna trecută că proiectul de lege propune creșteri salariale pentru toți angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar aceste majorări sunt diferențiate în funcție de diverse criterii.
El a explicat că au rămas în prezent 2.500 de angajați dintr-un total de 4.000. Creșterile salariale sunt diferențiate, în sensul că unii pot înregistra majorări de 20%, în timp ce alții pot beneficia de creșteri de 30%.
Aceasta constituie un mecanism care trebuie să se conformeze politicii de salarizare la nivelul Secretariatului General al Guvernului.
Se observă că aceste creșteri sunt ajustate individual și nu reprezintă o măsură generală aplicabilă tuturor.