Senatorul Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, a depus un proiect legislativ în acest sens, încă din februarie 2014.

”Consider că este descalificant pentru România, un stat european, să ignore faptul că sute de cetățeni români zac ani întregi în morgile din străinătate, mai ales în situația în care, de 8 ani, românii din diaspora solicită guvernelor de la Bucureşti crearea unui fond de urgenţă pentru repatrierea celor care mor la muncă în străinătate şi ale căror familii nevoiaşe nu-i pot aduce acasă”, a declarat senatorul Viorel Badea, președintele PNL Diaspora.

Conducerea PNL amintește de cele două tragedii recent întâmplate în Italia privind cei doi români din Vrancea ale căror familii nu aveau posibilitatea financiară să le repatrieze corpurile, fiind nevoiți să apeleze la mila comunităților de români din Italia și la ajutorul direct al administrațiilor locale.

”Solicit ministrului de Externe să informeze premierul asupra numarului total  de cetățeni români decedați care zac în morgile din străinătate de ani de zile, iar domnul Cioloș, ca un prim pas în rezolvarea acestei situații delicate, să pună la dispoziția Ministerului de Externe, prin misiunile diplomatice ale României în străinătate, din fondul de urgenta al guvernului, sumele necesare repatrierii acestora într-un termen cât mai scurt. Această acțiune ar demonstra un semn de respect pentru diaspora românescă din partea unui guvern responsabil de cetățenii săi.”, a declarat Marian Zlotea, secretar general al PNL Diaspora și secretar general adjunct al PNL.

Te-ar putea interesa și: