Evenimentul Zilei > Politica > Liber la votul prin corespondență. La ce alegeri este permis și noutățile de ultimă oră
Liber la votul prin corespondență. La ce alegeri este permis și noutățile de ultimă oră

Liber la votul prin corespondență. La ce alegeri este permis și noutățile de ultimă oră

Comisia de cod electoral a votat pentru acceptarea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din iarnă. Românii din străinătate trebuie însă să se inscrie în registrul electoral. Și ora limită a fost modificată.

Votul în comisie a fost unul de unanimitate. De asemenea, a mai trecut un articol care vorbește despre faptul că românii din Diaspora ar trebui să se înscrie în registrul electoral, cu 15 zile înainte de a începe campania pentru prezidențiale. Un alt subiect discutat este prelungirea orei votului pentru Diaspora, și anume să nu se mai voteze până la ora 21:00, ci până la ora 23:59.

Proiect a fost depus de PNL la Parlament. El a fost inspirat din legislaţiile similare din Germania, Anglia şi Elveţia, cu menţiunea că vizează doar românii din afara graniţelor.

La votul prin corespondență pot participa cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliu în străinătate care au locuinţă statornică sau principală în străinătate, în conformitate cu prevederile legislaţiei statului respectiv şi document de identitate care atestă cetăţenia română şi domiciliul în străinătate.

Cetăţenii români cu drept de vot cu reşedinţa în străinătate și care au domiciliul în România, dar se află temporar în străinătate pentru o perioada mai mare de 3 luni şi are o adresă de reşedinţă în conformitate cu legislaţia statului de reşedinţă.