Homosexualii din armata SUA nu mai sunt obligaţi să îşi ascundă orientarea sexuală

Homosexualii din armata SUA nu mai sunt obligaţi să îşi ascundă orientarea sexuală

Începând de astăzi, homosexualii şi lesbienele nu vor mai fi nevoiţi să îşi ascundă orientarea sexuală pentru a intra în armata americană. Până acum, în SUA, exista legea denumită "Don't ask, don't tell", prin care persoanele gay aveau dreptul de a deveni soldaţi doar dacă îşi ţineau ascunsă orientarea sexuală.

Actul normativ "Don't ask, don't tell"  a fost adoptat în 1993, în timpul administraţiei Bill Clinton, însă preşedintele actual, Barack Obama, a promis, încă din campania electorală, că va modifica această lege. Legea DADTa fost considerată, la acel moment, un compromis. Pe de o parte, autorităţile nu-i întrebau pe militari care este orientarea lor sexuală, pentru a nu fi nevoite să-i excludă pe homosexuali, aşa cum cere legea, iar pe de altă parte soldaţii gay sunt obligaţi să îşi ascundă orientarea sexuală.

Deşi numeroşi reprezentanţi ai Congresului se opun schimbării legii, liderii de la Pentagon susţin că aceste modificări nu vor periclita capacitatea armatei de a recruta sau de a merge la război, scrie ziarul "The Independent".

Din 1993 şi  până acum, peste 13.500 de militari americani au fost demişi din funcţiile deţinute pentru că nu şi-au ascuns homosexualitatea, susţine o asociaţie de apărare a drepturilor persoanelor gay.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, şi şeful statului major interarme, amiralul Mike Mullen vor ţine în această seară o conferinţă de presă pe acest subiect, în timp ce, în mai multe oraşe ale ţării organizaţiile gay vor celebra anunţul oficialilor americani.