Vaccinarea cu serul de la AstraZeneca se va face fără ca doritorii să aibă nevoie de o programare prealabilă, având în vedere că numărul celor care optează pentru acesta este în scădere.
Oricine dorește să se vaccineze împotriva COVID cu serul produs de AstraZeneca o poate face. Autoritățile au anunțat că nu este nevoie de programare pentru cei care doresc acest vaccin.
O circulară emisă de Comitetul Național de Vaccinare permite centrelor să vaccineze la cerere, cu AstraZeneca, toate persoanele care se prezintă. Decizia a fost luată chiar la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare. Aceștia susțin că numărul celor care doresc să se imunizeze cu acest ser a scăzut dramatic, iar angajații nu mai au obiectul muncii.
Pe cale de consecință, conducerea CNCAV a decis ca toți cei ce doresc să se vaccineze cu AstraZeneca să o poată face. Este suficient ca doritorii să meargă la centrele de vaccinare cu cartea de identitate și să-și exprime dorința de a fi imunizați cu acest vaccine. Persoanele programate au prioritate, totuși.
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
Pe 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă. Acesta a precizat că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile.
„Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Cu toate acestea, numărul celor care acceptă să se imunizeze cu AstraZeneca a scăzut dramatic. Aceasta din cauza controverselor legate de acest vaccin, în ciuda asigurărilor date de Agenția Europeană a Medicamentului.
Sute de români au renunțat într-o singură zi la imunizarea cu AstraZeneca, după ce primiseră prima doză
EMA confirmă evenimentele de tromboză
Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a transmis, în 7 aprilie, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca. În opinia reprezentanților EMA, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.
Pe de altă parte, EMA a anunțat că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Acestea urmează să fie adăugate în prospect. Comitetul a anunțat că la stabilirea concluziilor au fost luate în considerare toate dovezile existente. De asemenea, a fost solicitată părerea unui grup de experți.
EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu AstraZeneca.