Liber la proiectarea drumului expres Craiova - Lugoj. Anunțul ministrului Drulă

Sursa Foto: EVZ

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat marți că licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză Craiova - Lugoj a fost publicată pe SICAP. Mai mult, el a prezentat și datele contractului. 

Compania de Drumuri a scos la licitaţie contractul pentru proiectarea completă a drumului de mare viteză Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj, profilul – drum expres sau autostradă . Şoseaua care va face legătura între Oltenia şi Banat va avea o lungime de aproximativ 250 kilometri.

Pe o rețea de socializare, Cătălin Drulă a scris marți despre „promisiunea îndeplinită pentru Oltenia și Banat”.

„CRAIOVA-LUGOJ: PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ PENTRU OLTENIA ȘI BANAT

Licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză Craiova-Lugoj a fost publicată azi pe SICAP. Câteva date: - lungime estimată: ~250km - licitația are la bază noul caiet de sarcini cu termene și plăți mult mai clare, care să nu mai rezulte în sincope la derulare - profilul drumului, autostradă sau drum expres, va rezulta din analiza cost-beneficiu, el putând să varieze pe sectoare, în funcție de costuri și dificultatea terenului - din contract va reieși un studiu de fezabilitate cu grad foarte mare de detaliu, așa-numitul „preliminary design" (proiect tehnic „preliminar"), astfel încât o licitație design&build ulterioară să aibă majoritatea riscurilor (de ex. geotehnice) eliminate, dar să permită inovație și adaptare la tehnologia constructorului”, a scris Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Drumul Expres  Craiova – Lugoj va asigura legătura Olteniei cu Autostrada A1 şi vama Nădlac 2

 

Viitorul drum expres între Craiova şi Lugoj va face legătura cu Coridorul IV, dar va asigura și facilităţi suplimentare de transport privind capacitatea de navigabilitate a Dunării. Alte motive deosebit de importante pentru includerea acestui proiect major în prioritățile Guvernului României sunt: nevoia accesului din Regiunea istorică Banat spre capitala României, cât si transportul de marfă înspre și dinspre Peninsula Balcanică pe acest coridor rutier.

Practic șoseaua Oltenia-Banat se suprapune coridorului european Orient East-Med care unește Europa Centrală cu porturi de la Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană.

Guvernul finanțează cu 20 milioane de lei studiul de fezabilitate pentru culoarul Lugoj-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Calafat, care va lega Oltenia de Banat și de Europa Centrală, a anunțat alianța guvernamentală.