Liber la abuzuri în izolare. Faptele de violență în familii au crescut de zeci de ori

Liber la abuzuri în izolare. Faptele de violență în familii au crescut de zeci de ori

Violența domestică a crescut alarmant în luna în care a fost declarată pandemia iar oamenilor li s-a cerut să se izoleze la domiciliu. Cifre cu adevărat de speriat sunt centralizate în țările occidentale. Sunt singurele statistici disponibile. În țările sărace, astfel de cazuri sunt mai puțin reclamate, femeile, cele mai dese victime, neavând atâtea posibilități să reclame.

Încă de la începutul lunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a adus în discuție ”creşterea înfiorătoare la nivel mondial a violenţei domestice în timpul crizei legate de coronavirus”. El a vorbit mai ales despre femeile cu parteneri abuzivi, alături de care sunt, acum, izolate la domiciliu. Potrivit BBC, în Marea Britanie, apelurile telefonice care au semnalat abuzuri au crescut cu 65% în această perioadă.

De la instaurarea carantinei, guvernul francez estimează creșterea violenței domestice cu 30%. În Singapore autoritățile indică o creștere a acestor fapte cu 33%, iar în Argentina cu 25%.  Conform ONU și în China numărul de cazuri s-ar fi triplat. În Statele Unite ale Americii, scrie Forbes, linia telefonică națională pentru violența domestică a primit peste 2.300 de apeluri pentru care abuzurile erau chiar direct legate de coronavirus.

Victimele au fost amenințate cu transmiterea deliberată de COVID-19 sau  intimidate financiar, în cazul în care femeia și-ar pierde locul de muncă. Alte cazuri au menționat controlul și interzicerea utilizării dezinfectanților și săpunurilor. Numai în New York, serviciile sociale municipale au raportat o creștere cu 50% a vizitelor pe site-ul lor web dedicat resurselor pentru victimele violenței domestice.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Pentru multe femei şi fete, ameninţarea se profilează cel mai mult tocmai când ele ar trebui să fie în cel mai sigur loc: în propriile case”, a mai spus secretarul general ONU.

Violența domestică în România nu a crescut, oficial, semnificativ

E greu de crezut că România stă departe de această statistică agravantă. Chiar dacă cifrele oficiale nu sunt ”spectaculoase”, acest fapt  poate fi explicat, arată sociologii, prin cutumele comunității. Din păcate, în România, ”educația” dată fetelor și femeilor le învață pe acestea că trebuie să suporte un tratament represiv din partea partenerului.

Comisarul șef Ramona Dabija, directorul Centrului de Informare și Relații Publice  din cadrul IGPR, a explicat, pentru Evz.ro că în luna care a trecut numărul cazurilor de violență domestică sesizată a crescut cu 2,3% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. ”Punem asta pe seama încrederii pe care o au victimele, să sesizeze astfel de fapte”, a spus Dabija.

”Din totalul faptelor de violență în familie ce sunt sesizate, peste jumătate reprezintă fapte de loviri sau alte violențe. În luna martie 2020, instanțele judecătorești au emis 604 ordine de protecție, cu 11 (-1,7%) mai puține ca anul trecut, fiind emise, în aceeași lună, 653 de ordine de proteccție provizorii, cu 33 (+5,3%) mai multe ca anul trecut”, informează Poliția Română.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pentru a semnala situații de violență domestică. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.