Lia Olguța Vasilescu explică: Fiecare instituție va hotărî ce sporuri primesc angajații

Ministrul Muncii și Justiției Sociale a detaliat cum se face calculul majorărilor salariale preconizate în Legea salarizării bugetarilor, cum vor fi negociate și de către cine, pe fiecare instituție în parte, sporurile pe care le vor primi bugetarii

De cât de mari vor fi salariile bugetarilor, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a tot vorbit. În premieră, însă, la o emisiune de la Antena 3, ea a arătat ecuațiile după care se vor face aceste majorări.

Pe rând și eșalonat

Practic, pentru sistemul sanitar, majorarea va fi directă și din prima, din prima zi a anului viitor. Pentru cei din Educație, majorarea va fi, tot de atunci, de 50%, urmând ca diferența să se dea treptat, în bucăți egale, în următorii ani.

Pentru restul, „să zicem că este un salariu de 2.000 acum și el trebuie să ajungă la 4.000, până în 2022. Asta înseamnă că este o diferență de 2.000 de lei. Pentru toate categoriile sociale, în afară de Educație și Sănătate, se dau 25% din diferența asta de două mii de lei în primul an, adică în 2018, iar apoi, din diferența care rămâne se dă câte o pătrime în fiecare an până în 2022, până se ajunge la suma completă”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Vor fi sporuri și de 70%

„Nu am tăiat sporurile”, explică ministrul Muncii. Acestea, însă, sunt plafonate la nivel de instituție bugetară.

Toate salariile de mii de euro de care a vorbit Olguța Vasilescu sunt, de fapt, „de bază, brut, fără sporuri. La acestea se adaugă și sporurile și am mai făcut un lucru pe care ni l-au cerut sindicatele și toți sunt foarte mulțumiți. Avem salariul de bază la care adăugăm vechime și din acest tot se adaugă sporurile de 30%, care este plaja maximă care să fie la ordonatorul principal de credite, dar, atenție, asta nu înseamnă că este ma xim 30% pentru orice persoană”. Ea a explicat că, în fapt, conducerea fiecare instituții va decide cât de mare va fi sporul acordat unei persoane.

„Poate să fie 70%, poate să fie 20% pentru o persoană, cert este că ei, per total, anvelopă (la nivel de instituție - n.r.), trebuie să se închidă per total la 30%. În funcție de cum lucrează, eu știu – dacă lucrează noaptea, dacă lucrează sâmbătă și duminică, dacă au sporuri de toxicitate, de tot felul de boli infecțioase care sunt în spitale și pe care ar putea să le ia. (...) La nicio categorie socială față de sporurile pe care le aveau, noi nu am intervenit în minus. Ba, dimpotrivă, la polițiști am mărit”, a subliniat Lia Olguța Vasilescu.

Sindicatele nu vor mai negocia la Minister

Dacă până acum sindicatele negociau direct la minister acordarea de sporuri și valoarea lor, odată cu noua Lege a salarizării bugetarilor, discuțiile se mută la fiecare instituție în parte. Iar asta nu e o reducere a rolului sindicatelor, susține ministrul Muncii.

„Ei vor avea o importanță foarte mare, însă, la nivelul ordonatorului de credite. Pentru că ei vor discuta cum se împarte acești 30%. Nu pot s-o facă șefii de instituții fără să aibă acceptul sindicatelor. Deci, practic, discuțiile acolo vor fi. Partea de sporuri, e singura variabilă din această ecuație”.

Legea salarizării, amânată o săptămână

Proiectul legii salarizării unitare nu a fost depus, ieri, în Parlament, cum anunțase inițial ministrul Muncii, Lia Olgulța Vasilescu. „Nu, eu nu vreau să-l depun. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, îl publicăm și în presă, să-și mai dea lumea cu părerea”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea.

Schema majorărilor salariale

Sănătate:

● 100% - din 2018

Educație:

● 50% - din 2018

● Apoi, din diferență primesc ¼ - în 2019 ¼ - în 2020 ¼ - în 2021 ¼ - în 2022

Restul bugetarilor:

● 25% - din 2018

● Apoi, din diferență primesc ¼ - în 2019 ¼ - în 2020 ¼ - în 2021 ¼ - în 2022

Fiecare entitate bugetară va avea „fond de premiere”

„Mai este un 5% care este un fond de premiere, peste acești 30% (sporurile - n.r.), la dispoziția ordonatorului de credite (instituție, entitate bugetară n.r.), dar și el va trebuie să aibă o discuție cu sindicatele, pentru premierea celor care au rezultate foarte bune. Eu vă spun, ca primar nu puteam niciodată să îi recompensez pe cei care stăteau totdeauna peste program, care-mi făceau cele mai grele lucrări pentru că nu aveam niciun fel de modalitate de care ei vor putea profita”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu.

Ecuația după care se calculează salariul cu tot cu sporuri (Salariu de bază brut + vechimea în muncă) + sporuri (în medie, 30%) = salariul real impozabil