Alegerile din decembrie, PERICOL PENTRU LEU. BNR, pregătită să îl apere

Alegerile din decembrie, PERICOL PENTRU LEU. BNR, pregătită să îl apere

Intervenţiile recente prin care banca centrală a susţinut leul au oferit un anumit sprijin monedei locale, "care ar putea suferi tot mai puternic pe măsură ce ne apropiem de alegerile din 9 decembrie", scriu analiştii ING Bank România.

Ieri, BNR a limitat sumele oferite băncilor la operaţiuni repo, ceea ce i-a descurajat pe cei care doreau să parieze împotriva leului.

"La scurt timp după ce luni BNR a reintrodus o limită la operaţiunea de piaţă monetară, cursul a revenit de la 4,59lei/euro la 4,57lei/euro. După luna august, acesta este al doilea episod în care BNR limitează injectiile de lichiditate, banca centrală realizând regulat operaţiuni nelimitate în ultimul an", scriu analiştii ING Bank România.

Aceştia au calculat că moneda a câştigat 1,3% în urma anunţului de introducere a limitei din august, în vreme ce ieri s-a apreciat cu 0,5% faţă de minimul zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din moment ce impactul iniţial asupra pietei valutare a anunţului de ieri a fost relativ slab, credem că există riscul ca BNR să încerce să întărească acest semnal, probabil prin alte măsuri simbolice, precum intervenţii valutare verbale. Acestea ar putea oferi un anumit suport monedei locale, însă nu ar face decât să încetinească ritmul deprecierii leului", mai scriu analiştii ING.