La ora 12, un leu se trazacționa pe piața interbancară la un nivel de 4,6180 lei/euro. Aceștia pun scăderea leului pe seama revenirii „îngrijorărilor privind o creștere a dobânzii Fed chiar și în iunie, alaturi de incertitudinile interne dinaintea alegerilor locale”.

Potrivit acestora, perechea ar putea continua să urce, astăzi, peste 4,5200.

Evenimentele care vor marca în această săptămâna evoluția de pe piața monetară sunt „întâlnirea miniștrilor de finanțe ai zonei euro, care vor încerca, măcar temporar, să scoata Grecia din zona de pericol. Participanții la piață vor urmări cu atenție și discursul președintelui Fed Janet Yellen de vineri cu privire la indicii pentru perspectiva ratelor. Acestea fiind zise, posibilitatea ca Fed să întărească politica monetară în curând ar trebui să pună, în continuare, presiuni pe activele mai riscante cum este leul”, scriu analiștii finaciari.  

Specialiștii ING Bank consideră că leul s-ar putea deprecia până la 4,53 lei/euro.

„Pe plan intern nu există nimic special pe calendar, dar subliniem că suntem într-un an electoral, iar politica și politicile tind să fie oarecum instabile în aceste perioade; amintim că președintele PSD a atras atenția recent că ar putea da jos guvernul după alegerile locale din iunie. Astfel, pentru săptămâna aceasta, ne așteptăm la un interval de 4,49-4,53 pentru euro/ron, iar presiunile să rămână în sus”, consideră analiștii citați.