Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, de la 3,6675 lei/dólar, ieri, până la 3,6842 lei/dólar astăzi.

Leul a scăzut şi faţă de francul elveţian, până la 3,7663 lei/franc.

Marţi, leul a atins un nou minim istoric în raport cu euro, de 4,5275 lei/euro, care a urmat unui şir de alte trei minime.

Potrivit analiştilor ING Bank, tensiunile de depreciere pe moneda naţională vor continua până în primul trimestru al anului viitor, luând în calcul că urmează referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, posibile alegeri prezidenţiale şi alegerile parlamentare. De asemenea, în primul trimestru din 2013 guvernul Ponta ar trebui să îşi definească strategia fiscală, ceea ce va aduce din nou tensiune pe piaţa monetară.

Conform unor analişti financiari consultaţi de Wall Street Journal, investitorii speculativi au început să mizeze pe deprecierea leului. Totodată, mulţi vor renunţa la plasamentele în moneda naţională, mai ales dacă în urma referendumului preşedintele Băsescu va fi demis, ceea c ear însemna adâncirea tensiunilor politice.