Leul, revigorat cu „perfuzii“ de la BNR

Leul, revigorat cu „perfuzii“ de la BNR

Banca centrală a vândut ieri până la 150 de milioane de euro. Intervenţia a început după ce cotaţiile au sărit din nou de 3,8 lei pentru un euro.

Banca Naţională a intervenit ieri pe piaţa valutară, ajutând leul să se aprecieze, ne-au declarat dealerii băncilor comerciale. Efectul: leul a fost singura monedă din regiune care s-a apreciat ieri. Dealerii estimează că banca centrală a vândut ieri 100-150 de milioane de euro. Intervenţia BNR a avut loc în mai multe reprize.

Intervenţia BNR pe piaţa valutară a debutat ieri de dimineaţă după ce, în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cotaţiile au sărit de pragul de 3,8 lei pentru un euro. Apoi, cursul de schimb a coborât la 3,76 de lei pentru un euro. Ulterior, cotaţiile au urcat şi au ajuns la nivelul de 3,78 de lei pentru un euro, pentru ca apoi să coboare din nou. Nivelul minim a fost ieri de 3,7580 de lei pentru un euro. Cursul de schimb comunicat de BNR a fost de 3,7690 de lei pentru un euro, uşor sub raportul de schimb anunţat vineri.

Cursul Băncii Centrale Europene, comunicat mai târziu, arată însă o apreciere a leului: 3,7655 de lei pentru un euro, faţă de 3,8250 de lei pentru un euro vinerea trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenţia BNR de pe piaţa valutară a fost secondată şi de una pe piaţa monetară. Banca centrală a atras 530 de milioane de lei de pe piaţa interbancară în depozite cu scadenţa la o săptămână. Dobânzile ridicate de pe piaţă, 8,3%- 9%, au făcut însă ca numai trei bănci să participe la licitaţia BNR. Pariu pe curs Unii dintre dealeri se aşteaptă ca BNR să sprijine aprecierea monedei naţionale şi în zilele următoare, în funcţie de evoluţia cotaţiilor. Ei apreciază că banca centrală îşi doreşte să vadă un leu mai puternic decât în prezent. Încă un argument pentru aprecierea leului sunt aşteptările privind majorarea dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă a băncii centrale, de la începutul lunii februarie.

Dacă următoarea mişcare a Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA - n.r.) ar fi încă o reducere a dobânzii, până la 3%, atunci diferenţa dintre dobânzile la lei şi cea la dolari SUA ar fi şi mai mare, fapt care ar putea funcţiona ca un magnet pentru capitaluri.

Un leu mai puternic decât în ultima perioadă ar veni în sprijinul celor care au de plătit datorii în moneda europeană: rate la credite, facturi la serviciile de telefonie, chirii. Exportatorii nu s-ar bucura prea tare de aprecierea leului, dar importatorii ar zâmbi uşuraţi de povara unui euro prea puternic.