Evenimentul Zilei > Actualitate > Leul, la pământ: 4,3533 lei/euro! Plecarea Nokia a dat lovitura de graţie monedei
Leul, la pământ: 4,3533 lei/euro! Plecarea Nokia a dat lovitura de graţie monedei

Leul, la pământ: 4,3533 lei/euro! Plecarea Nokia a dat lovitura de graţie monedei

Anunţarea intenţiei Nokia de a pleca din România a contribuit consistent la deprecierea din această zi a leului, investitorii speculativi inchizându-şi poziţiile dechise pe moneda locală, a comentat dealerul unei bănci comerciale pentru Evenimentul Zilei.

Potrivit acestuia, plecarea Nokia a fost primită de piaţă ca o veste extrem de negativă, în condiţiile în care balanţa comercială va fi puternic afectată, luând în calcul că Nokia era unul dintre cei mai puternici exportatori ai României.
Pe de altă parte, creşterea tensiunilor din zona euro a condus la o aversiune foarte puternică faţă de risc a investitorilor, ceea ce s-a manifestat prin faptul că aceştia au "ieşit din bondurile tuturor ţărilor emergente", a spus dealerul.
Potrivit acestuia, Banca Naţională nu a intervenit în piaţă pentru a apăra leul."Este foarte bine că BNR nu a intervenit. Luând în calcul că şi monedele din jur se depreciază în linie cu leul, intervenţia BNR pentru aprecierea cursului ar fi creat un dezavantaj competitiv al exportatorilor locali faţă de cei din ţările din jur, care de derulează de asemenea schimburi comercial cu ţările din zona euro", a comentat dealerul.
Leul la minimul anului
Leul s-a depreciat în raport cu euro şi astăzi, cursul oficial ajungând la 4,3533 lei/euro, un nou maxim anual, în creştere cu 3,1 bani faţă de cotaţia de ieri.
Accentuarea crizei de la nivel european a condus la deprecierea monedei locale, investitorii retrăgându-şi plasamentele din leu.

În raport cu dolarul american, leul s-a depreciat de asemenea puternic, ajungând la un nivel de 3,2195 lei/dolar, în creştere cu 5,6 bani faţă de cotaţia de ieri.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: