Un leu cu trei picioare a supraviețuit apelor pline de crocodili, după ce a parcurs o distanță semnificativă. Oamenii de știință cred că este cea mai lungă distanță parcursă vreodată de acest animal. El a făcut acest lucru pentru a găsi o leoaică.
Jacob, un leu în vârstă de 10 ani al cărui picior a fost amputat după ce a fost prins în capcana unui braconier în urmă cu patru ani, a înotat 1,5 km prin Canalul Kazinga din Uganda împreună cu fratele său Tibu.
Calea navigabilă găzduiește una dintre cele mai dense populații de crocodili din Africa. De asemenea, hipopotamii pândesc în adâncurile Parcului Național Regina Elisabeta.
Cei doi au fost filmați când încercau să se îndepărteze de un crocodil și de un hipopotam care erau pe urmele lor. A treia încercare a fost cu noroc.
Însă înotul celor doi, documentat într-un studiu condus de Universitatea Griffith din Australia și Universitatea Northern Arizona, ar fi putut fi determinat de o motivație suplimentară.
La pândă după femele
„Este posibil ca frații să fi fost în căutarea femelelor”, a declarat Dr. Alexander Braczkowski, de la Universitatea Griffith.
Studiul, publicat în „Ecology and Evolution”, afirmă că există un număr „foarte scăzut” de leoaice în parc.
Conform Dr. Braczkowski, leii tocmai pierduseră o luptă pentru „afecțiunea unei femele” în orele dinaintea înotului.
„Concurența pentru leoaice în parc este acerbă... Probabil ca cei doi au făcut această călătorie riscantă pentru a ajunge la femelele de pe cealaltă parte a canalului”, a adăugat el.
„Există un mic pod de legătură spre cealaltă parte. Însă, prezența oamenilor a fost probabil un factor de descurajare pentru ei.”
„Pisica cu nouă vieți”
Jacob a supraviețuit deja amenințărilor la adresa vieții sale în parc. În plus, el și-a pierdut cea mai mare parte a familiei din cauza otrăvirii.
De asemenea, a fost o dată înjunghiat de un bivol. Toate acestea fac din el „cel mai rezistent leu din Africa”. De asemenea, este considerat o „pisică cu nouă vieți”, a declarat Dr. Braczkowski.
„Faptul că el și fratele său Tibu au reușit să supraviețuiască atât de mult timp într-un parc național care s-a confruntat cu presiuni umane semnificative și rate ridicate de braconaj este o performanță în sine”, a adăugat el.
„Înotul său, printr-un canal plin cu densități mari de hipopotami și crocodili, este un record și o dovadă cu adevărat uimitoare de reziliență în fața unui asemenea risc”.
Înotul este „un alt exemplu important”, a adăugat el, al speciilor sălbatice care trebuie să „ia decizii dificile” pentru a-și găsi case și parteneri într-o „lume dominată de oameni”, potrivit Sky News.