Leopoldina, „Mama” Filmului Românesc. Marea actriță a excelat într-o serie de roluri definitorii pe tipul cinematografic al Mamei.
Marea actriță a fost toată viața un exemplu de discreție și modestie. Cea mai lungă poveste de iubire a fost cu soțul ei actorul Mitică Popescu. Deși i-a supraviețuit aproape 25 de ani, actorul nu s-a mai recăsătorit.
Leopoldina Bălănuță - roluri de mamă în ecranizări după romane celebre
Leopoldina Bălănuță s-a născut în Vrancea, la 10 decembrie 1934, la Păulești. A absolvit IATC în 1957, deci la doar un an după celebra Promoție de Aur a teatrului și filmului. Totuși, pentru că i-a avut parteneri de scenă, a fost considerată ca parte a acestei generații.
A jucat rolul de mamă în cel puțin două filme mari. Filmul „Dincolo de pod”, ecranizarea romanului „Mara” de Ioan Slavici a distribuit-o în rolul principal. Mara era o bănățeancă hotărâtă, o mamă singură care, la maturitate spre bătrânește retrăiește viața pe măsură ce fiul și fiica ei cresc, se îndrăgostesc și aleg pătimaș în viață. Adică fac ceea ce ea nu făcuse pentru a-i crește.
Romanul Ion, de Liviu Rebreanu a fost ecranizat în două filme sub numele Ion-Blestemul Pământului, Ion-Blestemul Iubirii. De data asta, Leopoldina Bălănuță este o țărancă ardeleancă, Zenobia, mama lui Ion. Bogată, căsătorită după pofta inimii cu Glanetașul un tânăr bețiv și amator de muzică, vrea ca fiul ei să nu se însoare din dragoste. Ion este prins între cele două blesteme, al pământului, al iubirii și plătește cu viața. Mama, jucată de marea actriță, sub numele Zenobia în film, nu reușeste să își înțeleagă fiul și nici să îl salveze de crudul destin.
Leopoldina Bălănuță - rol memorabil în filmul Semnul Șarpelui
Semnul Șarpelui este un film a cărui acțiune se petrece în Banat în perioada 1941- 1947. Încă mai existau contrabandiști care forțau granița cu Iugoslavia. Ecaterina Handrabur, rol jucat de marea actriță Leopoldina Bălănuță este o cârciumăreasă evreică. Are un fiu, Simion care ajunge pe front și aparent moare ca urmare a unuia din grupurile de contrabandiști rivale. Era grupul care era pe mână cu jandarmii.
Dorind să răzbune moartea fiului, ea îi ascunde nurorii sale situația și apelează la „contrabandistul bun”, Alimandru,jucat de Ovidiu Iuliu Moldovan pentru ca rivalul ei să moară pe fondul proclanării Republicii Populare, deoarece grupul rău neputând să accepte regimul comunist, plănuia să fugă în seara de final de an a lui 1947.
Întors peste ani acasă, Simion află de moartea mamei lui, că soția luând partea de avere lăsată de ea a murit. Alimandru, celălalt moștenitor îl primește pe Simion dorind să îl reintegreze în viața schimbată a lumii. Actrița face un rol magistral, al luptei cu demonii ei dar și cu boala care o răpune după ce setea de răzbunare se potolește.
Un rol de comedie fantastic
Leopoldina Bălănuță a jucat și roluri de comedie. Piesa Carre de Dame de Gh. Brăescu este interpretată de marea actriță în cvadruplu rol. Adică, filmarea s-a făcut cu actrița rostind fiecare set de replici machiată de altă dată în fiecare personaj. Regizorul a așezat imaginile încât să dea iluzia că erau patru doamne diferite. Piesa cuprinde o discuție amuzantă între patru bătrâne din „high life” care bârfesc și încearcă să joace o partidă de cărți.
Moartea marii actrițe
În noaptea de 14/15 octombrie 1998, actrița reclamă o stare de rău. Actorul Mitică Popescu, soțul ei o duce la spital, dar starea se agravează și marea actriță a decedat la aproape 64 de ani.