Leonardo DiCaprio, prins într-un scandal monstru. Acuzațiile de spălare de bani ating ordinul miliardelor

Leonardo DiCaprio, prins într-un scandal monstru. Acuzațiile de spălare de bani ating ordinul miliardelor

Unul dintre producătororii filmului „The Wolf of Wall Street” (n.r. – Lupul de pe Wall Street”), Riza Aziz, a fost arestat de autoritățile din Malaezia. În producția respectivă a jucat celebrul actor Leonardo DiCaprio.

Autoritățile malaeziene au luat această decizie într-o anchetă a unui  scandal de corupție cu privire la mai multe miliarde de dolari. Reuters relatează că suma provine dintr-un fond de stat.

Riza Aziz este cofondatorul companiei de producție de film Red Granite Pictures, care a creat filmul nominalizat la Oscar „Lupul de pe Wall Street”, dar și lungmetraje precum „Daddy’s Home” și „Dumb and Dumber To”. De asemenea, Aziz mai este și fiul vitreg al fostului premier al Malaeziei.

Procuratura acuză că cele trei filme au fost finanțate într-un mod fraudulos dintr-un fond de stat înființat în 2009 de premierul Najib Razak (n.r. -1Malaysia Development Berhad, 1MDB) de către Red Granite. Riza a fost arestat, joi, fiind acuzat de autoritățile locale de spălare de bani. Locul unde a fost arestat Riza nu a fost specificat și nici dacă acuzațiile sunt legate de 1MDB. Între timp eliberat a fost eliberat pe cauțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Riza Aziz a negat acuzațiile, la fel ca tatăl său Najib Razak. Fostul premier a pledat nevinovat la toate cele 42 de capete de acuzare legate de delapidare.

Subiectul privind fraudele 1MDB sunt obiectul unor anchete în cel puțin șase țări, inclusiv SUA. Compania Red Granite a plătit Guvernului american, în septembrie 2017, suma de 60 de milioane de dolari. Totul a fosto înțelegere dintr-o acțiune judiciară, în care Red Granite a fost acuzată că a folosit fraudulos bani provenind din acest fond de stat din Malaezia. Chiar dacă Red Granite a fost de acord cu plata acestei sume, lucrul acesta nu reprezintă recunoașterea vinovăției, conform înțelegerii.

O acțiune judiciară a fost demarată de către autoritățile americane  pentru a confisca bunuri în valoare totală de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Acestea ar fi fost cumpărate fraudulos cu fonduri provenind de la 1MDB.

Printre bunuri se numără și un cadou primit de actorul Leonardo DiCaprio. Este vorba de un tablou de Pablo Picasso, în valoare de 3,2 milioane de dolari. Între timp, celebrul actor a returnat tabloul autorităților americane.