Evenimentul Zilei > Politica > Leonardo Badea, noul președinte al ASF
Leonardo Badea, noul președinte al ASF

Leonardo Badea, noul președinte al ASF

Senatorii și deputații au dat, în plenul reunit de miercuri, aviz favorabil deputatului Leonardo Badea pentru funcția de președinte al Autorității de Supravegher Financiară (ASF). Social-democratul îl înlocuiește pe Mișu Negrițoiu care pe 11 mai a fost revocat din funcție.

Au fost 321 de voturi "pentru" şi 38 împotrivă. De asemenea, Ovidiu Răzvan Wlassopol, fostul soț a Olguței Vasilescu, a fost votat de plenul reunit, cu 338 de voturi pentru şi 21 împotrivă, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, membru executiv. 

Tot miercuri, parlamentarii au validat-o pe Sulfina Barbu (PNL) în funcția de membru în Colegiul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS). 

Aleșii au validat modificări și la Comisiile comune de control al SIE și al SRI.

Astfel, au fost aprobate două numiri, cea a  deputatului PSD Dorel Gheorghe Căprar şi a senatorului PMP Dorin Valeriu Bădulescu în Comisia de control a Serviciului de Informaţii Externe, cât şi a deputatului USR Daniel Lucian Stanciu-Viziteu în Comisia de control a Serviciului Român de Informaţii. 

În cazul lui Dorel Gheorghe Căprar au fost înregistrate 343 voturi "pentru" şi 15 voturi "împotrivă", la Dorin Valeriu Bădulescu – 337 voturi "pentru", 21 voturi "împotrivă", iar Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a obţinut 349 voturi "pentru" şi 12 voturi "împotrivă". 

Cei trei parlamentari au depus apoi jurământul. 

Decizia numirii parlamentarilor Dorel Căprar şi Dorin Bădulescu în comisia de control SIE a fost luată în urma adoptării de către Parlament a propunerii legislative prin care s-a majorat de la cinci la şapte numărul de membri ai acestei comisii. Modificarea a fost operată pentru a se asigura participarea la procesul decizional a tuturor grupurilor parlamentare.

Deputatul USR Daniel Lucian Stanciu-Viziteu a fost numit membru al comisiei comune permanente pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI pe locul lăsat vacant în urma demisiei din Camera Deputaţilor a lui Manuel Costescu.