Evenimentul Zilei > Economie > Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: Plăţile pentru fonduri UE se reiau în decembrie
Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: Plăţile pentru fonduri UE se reiau în decembrie

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: Plăţile pentru fonduri UE se reiau în decembrie

Ministrul afacerilor europene spune că rata reală de absorbţie a fondurilor structurale este de 3,7% şi că, în curând, s-ar putea relua transmiterea facturilor către Bruxelles.

"Până la 31 octombrie, trebuie verificat sistemul de achiziţii publice, dar şi toate proiectele pentru care s-au trimis cereri de rambursare la Bruxelles. Va urma o perioadă relativ scurtă, în care Comisia va analiza modificările făcute, astfel încât, cel mai devreme la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie să reluăm transmiterea cererilor de rambursare", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei".
Ministrul şi-a propus ca, anul viitor, rata de absorbţie să fie de cel puţin 20%. Acest lucru presupune ca de acum şi până la sfârşitul lui 2012 să cheltuim minimum trei miliarde de euro.
"Mă gândesc ce se va întâmpla în 2013 când va fi vârful de sarcină pentru cheltuirea fondurilor UE. Va trebui să cheltuim 6,7 miliarde de euro doar în 2013. E clar că, pentru a nu ne pune sub risc major de dezangajare, adică de pierdere a fondurilor UE la sfârşitul anului viitor, va trebui să cheltuim semnificativ mai mult de 1,9 miliarde de euro, până la sfârşitul lui 2012", spune Leonard Orban.
Riscăm să primim mai puţini bani de la UE din 2014
Iar, printr-o posibilă dezangajare a fondurilor (din cauza gradului scăzut de absorbţie, Comisia Europeană poate decide tăierea din suma alocată României) ar putea fi afectată şi viitoarea alocare financiară, pentru bugetul aferent perioadei 2014- 2020.
Acest lucru este confirmat şi de ministrul Orban: "Da, rata redusă de absorbţie ar putea fi un argument în defavoarea noastră pentru statele care doresc să-şi reducă contribuţiile la bugetul UE. Este un argument foarte puternic, care ne dezavantajează".
Reabilitarea termică a blocurilor, cu fonduri UE
În ceea ce priveşte realocarea fondurilor între programele operaţionale, decizia va fi luată cel mai târziu la sfârşitul lui noiembrie. Cererea trebuie transmisă Comisiei Europene, urmând ca aceasta să dea un răspuns în maximum şase luni.
Orban spune că, în prezent se analizează modul în care se vor realoca fondurile, dar că, în afară de analiza tehnică, va exista şi o decizie politică, fiind vorba de un subiect foarte sensibil. Ministrul susţine că România trebuie să îşi argumenteze foarte bine cererea de realocare a banilor comunitari şi să se plieze pe priorităţile UE.
2012, un an mai bun?
"Probabil, vom propune realocarea unor fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor. În prezent, nu sunt prevăzuţi bani europeni pentru această activitate. Motivarea va fi legată de creşterea eficienţei energetice, care este unul din obiectivele prioritare pentru UE", susţine Orban.
Acesta spune că deja au început negocierile cu Bruxelles-ul pe această temă. Însă, nu va fi o abordare generală pentru întreaga ţară şi, probabil că, procentul va diferi de la zonă la zonă. Potrivit ministrului, se încearcă acoperirea întregii ţări, în special a oraşelor mari.
Orban se arată reţinut atunci când vine vorba de ieşirea din criză şi de cum le va merge românilor anul viitor: "Prognozele Comisiei Europene nu sunt foarte bune. Acestea indică o uşoară creştere la nivelul UE şi a zonei euro. Depinde foarte mult de soluţiile care se vor găsi şi cât de repede vor fi puse în aplicare".
Cât priveşte distanţa care ne desparte de graniţa Schengen, ministrul este de părere că lucrurile se vor clarifica în cadrul Consiliului European, care va avea loc săptămâna viitoare.
"În prezent, nu sunt motive de optimism, deoarece un stat membru, mai precis Olanda, nu dovedeşte flexibilitate şi nu doreşte să-şi modifice actuala poziţie. Iar, aderarea la spaţiul Schengen se poate face doar dacă toate statele sunt de acord", explică Orban.
"Vom propune realocarea unor fonduri pentru reabilitarea termică a clă dirilor, pentru care nu sunt prevăzuţi bani europeni”.
LEONARD ORBAN, ministrul afacerilor europene

AFACERI EUROPENE
Care este misiunea noului minister
Ministerul Afacerilor Europene va coordona, pe de o parte, problemele legate de poziţia României faţă de politicile comunitare, urmând să colaboreze în acest sens cu Ministerul de Externe.

Pe de altă parte, va coordona gestionarea fondurilor UE. De exemplu, Planul Naţional de Dezvoltare va îngloba priorităţile României şi va fi baza alocărilor pentru bugetul UE 2014- 2020. Ambele echipe, cea care gestionează fondurile comunitare, cât şi cea care se ocupă de afaceri europene vor coopera pentru gestionarea viitorului bu get al UE, pentru ca România să aibă o poziţie cât mai solidă atunci când se vor negocia viitoarele alocări financiare.
În plus, ministerul va stabili reguli generale pentru toate programele care ţin, de exemplu, de achiziţiile publice, de abordări unitare, de formule standardizate etc.
De asemenea, va coordona şi urmări modul în care se implementează proiectele, urmând să sesizeze întârzierile şi să urgenteze implementarea anu mitor proiecte. În guvern va fi prezentată o listă a proiectelor prioritare, cu valori între 20 şi 600 de milioane de euro, care va fi făcută publică.
CV
Cariera ministrului afacerilor europene

  • Leonard Orban s-a născut la Braşov, în 1961
  • 1986-1993 – Inginer – Institutul de Cercetare Tehnologia Construcţiilor de Maşini Bucureşti
  • 1993-2001 – Consilier parlamentar
  • Începând cu 2001 – Negociator şef adjunct şi negociator şef cu Uniunea Europeană
  • 2004-2006 – Secretar de stat – Ministerul Integrării Europene
  • 2007-2010 – Comisar european
  • 2010 – Consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene
  • În prezent – Ministru al afacerilor europene

Citiţi şi:

  • Stadiul absorbţiei fondurilor europene, în analiză săptămânală la Guvern
  • Leonard Orban: "Nu am plecat la drum cu demisia pregătită"