Leonard Orban a primit aviz negativ pentru Curtea Europeană de Conturi

Leonard Orban a primit aviz negativ pentru Curtea Europeană de Conturi

Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a dat, astăzi, aviz negativ pentru nominalizarea lui Leonard Orban la funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, în urma audierii candidatului.

Împotriva nominalizării s-au pronunţat 14 eurodeputaţi din CONT, iar pentru nominalizare 12 membri ai acestei comisii. Ines Ayala Sender, raportorul proiectului de raport pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, propusese un aviz favorabil, votul având loc ulterior.

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban în postul de la Curtea Europeană de Conturi presupunând şi obţinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum şi un aviz al Consiliului European. După audierea de miercuri după-amiază, Leonard Orban a declarat pentru Agerpres că va analiza situaţia în urma votului din CONT şi că nu este sigur dacă se va mai prezenta în Parlamentul European pentru un vot în plen legat de nominalizarea sa la Curtea de Conturi Europeană, deşi acesta ar putea răsturna avizul negativ al CONT.

În timpul audierii, Orban a fost supus mai multor întrebări de către membrii comisiei CONT legate de experienţa care-l recomandă pentru funcţia de membru al Curţii de Conturi Europene, de activitatea sa de ministru sau despre eventualele conflicte de interese, în contextul în care este primul fost comisar european care candidează la această funcţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre chestiunile a fost legată de suspendarea plăţilor europene pe Programul Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul român fiind întrebat în mod direct de ce nu şi-a prezentat demisia după semnalarea deficienţelor de către CE.