Evenimentul Zilei > Monden > Leo Iorga și prețul scump al unei vieți boeme. Povestea unei fotografii
Leo Iorga și prețul scump al unei vieți boeme. Povestea unei fotografii

Leo Iorga și prețul scump al unei vieți boeme. Povestea unei fotografii

Fotografia lui Leo Iorga a fost făcută, în 5 martie 1995, în nightclubul care funcționa, pe atunci, în restaurantul de la parterul hotelului Bulevard, de vizavi de Cercul Militar Național.

Fotoreporterul Gabriel Boholț l-a imortalizat pe îndrăgitul solist vocal într-o pauză a recitalului său din fiecare seară din acel local. Leo era, pe atunci, un om de viață în toată regula. Nu-i erau străine câtuși de puțin petrecerile prelungite, stropite din belșug cu vin alb și sec, în care fanele sale, așa-numitele „troopies”, se întreceau în a-i face pe plac.

În acei ani, Leo cânta alături de Adi Ordean, Vlad Cnejevici, Emil Laghia, Leluț Vasilescu și regretatul Teo Peter în trupa rock Compact B, într-una dintre formulele celebrului „band” românesc, pe care Florian Pittiș a numit-o „formula de aur a Compactului”. Din păcate, viața dezordonată i-a adus un cancer pulmonar. Leo fuma și patru pachete de țigări pe zi și, în 2011, a fost operat pentru extirparea tumorii.

În 2014, el a mai fost operat o dată, de această data pe creier, unde îi fusese depistată o metastază. Ultima operație a a avut-o aum o lună, în Germania, în urma unei recidive a cancerului pulmonar. Revenit în țară după Paști, în weekendul trecut, Leo Iorga a cântat la Timișoara, în fața a 25.000 de oameni, în cadrul Diskoteka Festival, cel mai mare festival din Europa dedicat muzicii anilor ’80 și ’90. Leo a interpretat șlagărul „Trenul pierdut”, lansat în 1991.

Din păcate, starea de sănătate nu i-a permis să cânte decât această piesă, Leo Iorga rezistând eroic, în picioare, deși avea piciorul imobilizat în orteză. Slăbit de boală, și-a făcut intrarea pe scenă cu ajutorul cârjelor, însă apoi a renunțat la ele. Artistul le-a spus miilor de fani că a venit în fața lor direct de la spital.