Lenea și incompetența, motive de demitere a 20 de magistrați eleni. Cum a argumentat Curtea Supremă din Grecia această decizie

Justiție. Sursa foto: Ilia Burdun | Dreamstime.com

Curtea Supremă de Justiție din Grecia a concediat nu mai puțin de 20 de judecători și procurori eleni, pe motive ce țin de „lene și incompetență”, mai exact a neîndeplinirii în mod satisfăcător a atribuțiilor de serviciu din ultimele zece luni, conform presei de la Atena.

Curtea Supremă a Greciei a demis 20 de magistrați, găsiți vinovați de nerezolvarea a prea multor cazuri, o chestiune pusă de instituție pe seama lenei, incompetenței și absenteismului de la locul de muncă.

Grecia demite magistrați din cauza lenei și incompetenței

Mai grav este că există decizii la cea mai înaltă instanță administrativă din Grecia care au fost amânate chiar și pentru o perioadă de 19 ani, în vreme ce instanța de audit financiar a țării are pe rol circa 122.000 de dosare. Astfel, date fiind tergiversările, unele dosare au și fost închise, dat fiind că depășiseră termenul de prescripție, lucru care ridică semne de întrebare cu privire la eficiența actelor de justiție din Grecia.

Nu doar sistemul de justiție elen este învechit și inechitabil, ci și cel al României. Asta pentru că există cel puțin o situație în care s-a demonstrat că magistrații se fac vinovați de incompetență cu urmări profunde pentru cei nedreptățiți.

Cazul Rudel Obreja

Un caz de acest tip este cel al fostului boxer Rudel Obreja, condamnat în dosarul „Campioni pentru România” (Gala Bute). Judecătorul Daniel Corduneanu, luând în considerare că Rudel Obreja este suferind de cancer, a transmis, în regim de urgență, cererea părților. Aceasta nu a fost contestată, motiv pentru care a rămas definitivă. Mai apoi, la avizierul Curții de Apel București a apărut un nou dosar, ce avea drept obiect contestația la executare depusă de condamnatul Rudel Obreja.

Carmen Constanța Balaci, președinte al Completului, și judecătorul Andreea Veronica Elena Iura au avut dificultăți în soluționarea cererii formulate de Rudel Obreja, iar până la aflarea unei rezolvări, condamnatul a fost împiedicat să se trateze corespunzător, dat fiind că viața îi era pusă în pericol și avea nevoie de tratament în străinătate.

La dosar figura și o cerere de renunțare la judecată din partea lui Rudel Obreja, în timp ce avocatul acestuia solicita să se judece cauza, dar să se respingă cererea. Până la urmă, instanța a decis să acorde un nou termen pentru a se lămuri.

Dreptul la viață, amânat de instanța de judecată

Medicii l-au anunțat pe fostul președinte al federației de box că boala de care suferă se află într-un stadiu avansat și că are nevoie de tratament urgent. În cele patru luni de detenție, Rudel Obreja a pierdut în jur de 20 de kilograme într-o lună, din care patru într-o singură săptămână.

„Arată că petentul a pierdut în greutate 20 de kg aşa cum este specificat în raportul de expertiză medico-legală, rectificând astfel ceea ce a susţinut la termenul anterior, când a menţionat că a pierdut 16 kg, apreciind că pierderea în greutate atât de dramatică se întâmplă pentru că organismul petentului nu mai poate să asimileze substanțele nutritive din mâncare, dar şi faptului că, în spital, alimentele primite nu sunt în concordanţă cu dieta pe care petentul trebuie să o respecte”, au arătat avocații lui Obreja în cererea de înterupere a executării pedepsei.

Aceștia au mai arătat că, în timpul detenției, fostul boxer a avut dureri groaznice și i s-au administrat și câte trei doze de morfină pe zi, dar nici asta nu i-a convins pe magistrați să-i acorde dreptul de a fi tratat, conform Infoactual.ro.