Din prima zi a anului 2024, au intrat în vigoare modificări semnificative în privința cardurilor de energie. Astfel, cei care utilizează lemne de foc pentru încălzire le pot achiziționa acum de la un furnizor unic.
În urma schimbărilor survenite, poștașii nu sunt autorizați să efectueze plăți către furnizori de lemne diferiți de magazinul Dedeman. Prin urmare, cei care le achiziționează din alte surse nu vor beneficia de rambursarea sumelor cheltuite.
Lemne de foc, doar de la Dedeman cu cardul de energie
Mulți posesori de carduri de energie, care au achiziționat lemne în 2023, au fost surprinși în ianuarie 2024 să constate că nu mai pot solicita rambursarea sumelor.
O femeie din Alba, a cheltuit 800 de lei în ianuarie pentru lemne, dar le-a cumpărat de la un depozit local, de unde a și primit o factură.
Cu intenția de a plăti suma cu cardul de energie, s-a prezentat la oficiul poștal cu cardul și factura. Tot atunci a aflat că din 2024 lemne de foc cu acest card mai pot fi cumpărate doar de la Dedeman.
Românii, obligați să meargă zeci de kilometri până la un magazin Dedeman
În luna martie a anului 2023, Poșta Română a încheiat un protocol cu magazinul Dedeman.
Numai că, această modificare vine cu o serie de probleme pentru mai mulți români. Există numeroase orașe și localități situate la distanțe considerabile față de magazinele Dedeman, care sunt de obicei localizate în reședințele de județ.
Spre exemplu, în județul Alba, rezidenții din Câmpeni sau Abrud trebuie să parcurgă aproximativ 80 de kilometri pentru a ajunge la cel mai apropiat magazin de unde își pot cumpăra lemne cu cardul de energie.
Directoarea pe județul Alba al Poștei Române, Daniela Văduva, a transmis pentru alba24.ro că singurele lemne de foc care mai pot fi achitate cu cardul de energie sunt cele cumpărate înainte de 27 decembrie 2023.
Cardurile de energie, valabile doar până în 31 martie
Cardurile nu vor mai fi valabile începând cu luna martie a anului 2024, expirând definitiv la data de 31 martie.
Aceste carduri de energie au fost concepute pentru a facilita plățile în diverse domenii, cum ar fi factura pentru energie electrică, cea pentru încălzirea centralizată, consumul de gaze și chiar pentru achitarea altor materiale destinate încălzirii locuințelor.
De exemplu, pe lângă lemne se mai pot achiziționa și peleți sau brichete de rumeguș.