Normele Uniunii Europene, care reglementează dimensiunea şi forma a numeroase fructe şi legume, au încetat să fie aplicate de azi, când s-au abrogat standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe şi legume, potrivit unui comunicat de presă al CE.
Caisele, anghinarea, sparanghelul, pătlăgele vinete, avocado, fasolea, varza de Bruxelles, morcovii, conopida, cireşele, dovleceii, castraveţii, ciupercile de cultură, usturoiul, alunele în coajă, pepenele galben sau ceapa sunt câteva dintre fructele şi legumele care vor scăpa de normele de comercializare.
Citrice, cu standarde
Standardele specifice de comercializare se vor păstra însă pentru alte 10 produse care reprezintă 75% din valoarea comerţului comunitar, respective pentru mere, citrice, kiwi, lăptuci, piersici şi nectarine, pere, căpşuni, ardei graşi, struguri de masă şi roşii.
Statele membre pot scuti însă şi aceste produse de la aplicarea standardelor, dacă sunt vândute în magazine cu o etichetă corespunzătoare.
Scade birocraţia Practic, aceasta înseamnă că un măr care nu respectă standardele poate fi vândut totuşi în magazine cu condiţia să fie etichetat cu menţiunea „produs destinat prelucrării" sau cu o menţiune echivalentă.
Comisia a renunţat la aceste standarde cu scopul de a raţionalizare şi simplificare normele comunitare, dar şi pentru a reduce birocraţia. Fără standarde, dar etichetate
Însă chiar şi în cazul în care se păstrează standardele de calitate, pentru prima dată statele membre pot autoriza magazinele să vândă produse care nu respectă standardele, atât timp cât etichetarea lor permite deosebirea de categoriile „extra”, „I” şi „II”.
Altfel spus, noile norme vor permite autorităţilor naţionale să autorizeze vânzarea tuturor fructelor şi legumelor, indiferent de dimensiune şi formă.
„Ziua de 1 iulie marchează întoarcerea pe tarabe a castraveţilor curbaţi şi a morcovilor noduroşi”, a declarat Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel.
În timpul negocierilor din 2007 cu privire la reforma organizării comune a pieţei fructelor şi legumelor, Comisia s-a angajat să reducă birocraţia inutilă prin renunţarea la o serie de standarde de comercializare pentru fructe şi legume.
CITIŢI ŞI: Geografia legumelor din supermarket-urile româneşti Legume la preţ dublu