Roşiile protejează mai bine împotriva bolilor dacă sunt gătite
- Cristina Lica
- 5 martie 2011, 18:58
Amatorii de roșii își reduc considerabil riscul de a face cancer, osteoporoză și boli de inimă, spun cercetătorii de la National Centre of Food and Safety din Illinois.
Legumele suculente nu numai că sunt încărcate cu licopen, un antioxidant puternic, dar, spre deosebire de restul legumelor și fructelor, sunt mult mai sănătoase dacă sunt gătite dietetic (la cuptor, sotate, dar nu prăjite). Vedeta roșiilor, licopenul, previne inflamația și cheagurile de sânge care blochează arterele. Cancerul nu este singura maladie pe care o combate legumea-minune. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că roșiile țin la distanță bolile de prosată, osteoporoza și bolile de inimă. „Roșiile pot fi o soluție bună de a crește consumul de nutrienți, dar și de crește aportul de legume, mai ales în cazul celor care nu se dau vânt după legume. Gătite, au o altă aromă”, spune Dr Britt Burton-Freeman, cel care a condus analiza.