Transparența salarială și a criteriilor de promovare vor deveni un drept al salariaților. O directivă europeană a fost adoptată în acest sens și va fi implementată la noi până în iunie 2026, oferind angajaților posibilitatea de a cunoaște criteriile de remunerare și promovare, precum și de a solicita informații pentru a-și evalua salariul în comparație cu colegii de pe poziții similare.
Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială și egalitatea de remunerare pune accent pe dreptul salariaților de a fi informați. Aceasta include o serie de prevederi care vizează în special egalitatea de plată și eliminarea discriminării de gen. Cu toate acestea, implementarea și punerea în practică a acestor norme nu ar fi posibilă fără garantarea unei informări adecvate pentru salariați cu privire la aspectele care îi afectează direct.
Angajații vor avea dreptul de a afla cum sunt plătiți în comparație cu colegii
Odată ce statul român va transpune directiva în practică, salariații vor beneficia de următoarele drepturi:
- vor avea dreptul să știe care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii;
- vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;
- vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare.
Informațiile referitoare la salarizare, pe care angajatorii vor trebui să le ofere, nu vor conține detalii precise despre angajați și salariile individuale, ci se vor concentra asupra diferențelor dintre anumite drepturi și nivelurile medii salariale.
Potrivit directivei europene, este stipulat faptul că eliminarea discriminării trebuie să înceapă prin asigurarea transparenței salariale încă de la etapa de candidatură, astfel încât aceasta să se aplice și candidaților care urmăresc să ocupe un loc de muncă.
Astfel, absența acestor informații limitează capacitatea viitorului angajat de a negocia și favorizează subevaluarea remunerației în raport cu competențele și experiența sa, sau chiar în baza discriminării de gen. Prin urmare, angajatorii au obligația de a furniza lucrătorilor criteriile utilizate pentru stabilirea remunerației și informații despre procesul de avansare.
La ce alte informații vor avea dreptul viitorii salariați
Pe lângă acestea, directiva europeană prevede că lucrătorii au dreptul de a solicita informații referitoare la propria remunerație, precum și nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoria de lucrători care prestează aceeași muncă ca ei sau o muncă de aceeași valoare ca a lor.
În același timp, angajatorii ar trebui să informeze anual lucrătorii cu privire la acest drept, precum și cu privire la măsurile luate pentru exercitarea acestui drept, potrivit avocatnet.ro.