Evenimentul Zilei > Actualitate > „Legionar”, cap al unei grupări paramilitare de trafic de droguri
„Legionar”, cap al unei grupări paramilitare de trafic de droguri

„Legionar”, cap al unei grupări paramilitare de trafic de droguri

Fondatorul Asociaţiei Românilor care au Activat în Legiunea Franceză a fost reţinut pentru coordonarea unei grupări de trafic de droguri, organizate pe principiile unei structuri militare.

Preşedintele Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză – ROumanie Legion Etrangere), Horaţiu Potra, a fost reţinut de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de trafic de droguri de mare risc.

"Mascaţii" au descins în forţă la "cartierul general" al "grupării paramilitare" conduse de Horaţiu Potra, din comuna Zagăr – judeţul Mureş, unde erau cultivate drogurile, dar funcţiona şi Şcoala de Securitate de sub egida Asociaţiei RALF-ROLE.

Anchetatorii precizează că fostul ofiţer român din Legiunea Franceză coordona o "grupare infracţională organizată pe principiile unei structuri paramilitare", care cultiva şi comercializa haşiş şi canabis. Horaţiu Potra a comandat ani buni dispozitivele de securitate ale emirului din Qatar şi ale preşedintelui Republicii Centrafricane şi este un apropiat al liderului Alianţei Naţionale pentru Rezistenţă (ANR) din Ciad.

Procurorii au dispus reţinerea a 11 dintre cele 15 persoane cercetate. Percheziţiile efectuate au dus la descoperirea unui arsenal impresionant: haşiş, canabis, instrumente de cântărire şi porţionare, o instalaţie artizanală pentru creşterea artificială, arme de foc, grenade defensive, muniţie, dispozitive de supraveghere, telefoane prin satelit, săbii, cătuşe, cagule, vopsea de camuflaj, girofaruri. În momentul în care au descins mascaţii, Horaţiu Potra dormea cu o armă sub pernă, cu glonţ băgat pe ţeavă.

Fermă de canabis, sub acoperirea Şcolii de Securitate

La ferma din Zagăr-Mureş funcţionează, sub umbrela Asociaţiei RALF-ROLE, şi Şcoala de Securitate condusă de Horaţiu Potra, unde sunt instruiţi luptători specializaţi în protecţia VIPurilor. În paralel, Potra coordonează, din postura de director general, activitatea firmei de pază şi protecţie MG Security.

Fostul legionar face afaceri în Africa şi Europa. Este asociat într- o companie din Free town – Sierra Leone, certificată să vândă diamante pe Bursele din Anvers şi Tel-Aviv, derulează tranzacţii în Franţa.

Reporterii EVZ l-au întâlnit la Paris, în 2007, când Horaţiu Potra părea preocupat de dificultăţile pe care "lumea civilizată" le-ar putea întâmpina întrun război de gherillă: "Vestul nu are strategii eficiente de apărare în faţa unui atac intern terorist. Închipuie-ţi că doar cincizeci de mii de musulmani – să zicem nucleul dur fundamentalist -, din cei cinci sute de mii din zona metropolitană a Parisului, se înarmează discret cu câte un kalaşnikov. Apoi, la un semnal, pornesc insurecţia împotriva principalelor instituţii strategice, DST-ul (serviciul de contrainformaţii francez – n.r.) sau a Ministerului Apărării… Îţi dai seama că vorbesc despre o armată care, bine organizată în secret, ar putea ocupa Parisul într-un sfert de oră. Atât ar dura în Paris un jihad terorist fulger. Un sfert de oră. Iar râşniţe de Kalaşnikov găseşti puţin mai în spate, aici, pe chei (cheiul Senei – n.r.). Dacă vrei, îţi arăt…".

A activat în Africa şi în Orientul Mijlociu
Horaţiu Potra a activat cinci ani în Legiunea Străină Franceză, până în 1997. Ulterior, Potra avea să comande dispozitivul de securitate personală al emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Anul 2003 l-a găsit pe Horaţiu Potra în postura de comandant al gărzii de elită a preşedintelui de la acea vreme al Republicii Centrafricane, Ange- Felix Pattase. În acest context l-a cunoscut şi a colaborat şi cu liderul Alianţei Naţionale pentru Rezistenţă (ANR) din Ciad, colonelul Mahamat Abbo Sileck. Acesta a şi vizitat România, în vara anului trecut, la invitaţia lui Horaţiu Potra.

Răsturnarea de la putere a lui Ange-Felix Pattase, în 2003, a dus la capturarea românului Horaţiu Potra, care avea să fie condamnat la moarte. A reuşit să evadeze.

Într-un interviu acordat EVZ în urmă cu un an, Potra povestea că a fost rănit de opt ori şi luat prizonier în două rânduri, de-a lungul carierei sale. "Totul devine rutină când, în aceeaşi zi, îţi vezi un căpitan sfârtecat în două de un lansator de rachete rusesc ori doi sergenţi spânzuraţi de picioare şi cu capetele tăiate. Atunci, brusc, războiul lor devine al tău", concluziona românul alintat de camarazii de arme Henry. (A contribuit Mihai Munteanu)

GÂNDIRE DE FOST "LEGIONAR"

"Vestul nu are strategii eficiente de apărare în faţa unui atac intern terorist. Închipuie-ţi că doar cincizeci de mii de musulmani – să zicem nucleul dur fundamentalist -, din cei cinci sute de mii din zona metropolitană a Parisului, se înarmează discret cu câte un kalaşnikov. Apoi, la un semnal, pornesc insurecţia. Îţi dai seama că vorbesc despre o armată care, bine organizată în secret, ar putea ocupa Parisul într-un sfert de oră. Iar râşniţe de Kalaşnikov găseşti puţin mai în spate, aici, pe chei (cheiul Senei – n.r.). Dacă vrei, îţi arăt…",
HORAŢIU POTRA, preşedintele Asociaţiei RALF-ROLE

<object height="405" width="500"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/u04XdaIaXRw?fs=1&hl=ro_RO&rel=0&border=1" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/u04XdaIaXRw?fs=1&hl=ro_RO&rel=0&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="405" width="500"></embed></object>

PREGĂTIT

Somn de rezervist: cu pistolul încărcat, sub pernă

"Mascaţii" au descins la 20 de adrese din Sibiu, Mediaş, Blăjel, dar şi la "cartierul general" din Zagăr (Mureş), în încercarea de a destructura gruparea infracţională paramilitară condusă de fostul ofiţer din Legiunea Străină Franceză, Horaţiu Potra.

Imaginile filmate de cadrele DIICOT – Poliţia Română surprind instinctele militare ale lui Potra. Uşa de la intrarea în locuinţa acestuia era "baricadată", pe timpul nopţii, cu două scaune, astfel încât accesul unui posibil intrus să fie mai dificil, iar zgomotul produs de căderea acestora să-l alerteze.

Horaţiu Potra dormea cu un pistol sub pernă, cu glonţ pe ţeavă, iar un altul, încărcat, era aşezat "tactic" în imediata apropiere a patului său. În pofida acestor aspecte, Horaţiu Potra nu a ripostat în nici un fel, atunci când "mascaţii" au pătruns în locuinţa sa strigând: "Culcat! Poliţia!".

Printre alte bunuri descoperite la percheziţii se numără: un pistol model USP, un altul marca ERMAWERKE, model EP 552, ambele cu cartuş pe ţeavă şi încărcător, două pistoale cu aer comprimat, un revolver SMITH&WESSON, un pistol cu bile de cauciuc, două grenade defensive, încărcătoare, peste 100 de cartuşe de diverse calibre, o cutie cu 111 alice, o făclie pirotehnică cu lumină roşie şi două cutii cu câte 500 proiectile din aluminiu, şase bastoane telescopice, un detector de metale, două teleobiective KENON ULTRASONIC, trei staţii de emisie-recepţie, trei binocluri.

Citiţi şi:

  • Potra, maşinăria de război
  • Rebeliunea din Ciad, pusă la cale în Mediaş
  • Legionarul Potra, proprietarul unei ferme de canabis din Mureş

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: