Legile modificate des afectează actul de justiţie

Majoritatea judecătorilor şi procurorilor consideră că modificarea frecventă a legilor şi volumul mare de muncă pe care îl suportă fiecare magistrat sunt cele mai mari probleme care afectează actul de justiţie.

Aceasta este una dintre concluziile „Barometrului sistemului judiciar 2008“, un sondaj realizat de Institutul de Politici Publice în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii, la care au răspuns 937 de judecători şi procurori din toată ţara.

Potrivit sondajului, peste 50% dintre judecători au declarat că, în ultima lună, le-au fost repartizate între 100 şi 150 de dosare şi au reuşit să soluţioneze, în medie, câte 21 de dosare în fiecare şedinţă de judecată. De asemenea, mai mult de o treime dintre procurori au precizat că au primit între 100 şi 300 de dosare noi în ultima lună.

Pe de altă parte, acelaşi studiu arată că aproape 70% dintre judecători consideră că sistemul judiciar românesc este „bine organizat“, de aceeaşi părere fiind şi aproximativ 58% dintre procurori. Mai mult, aproape 60% dintre magistraţi spun că, în România, calitatea actului de justiţie este „bună“ sau chiar „foarte bună“.   Autorii studiului au observat însă că opiniile magistraţilor despre eficienţa sistemului în care lucrează se află în opoziţie cu cele ale opiniei publice. Astfel, potrivit ultimului Eurobarometru, numai 26% dintre cetăţeni au încredere în justiţia din România.