Legile Cetăţii Troesmis sunt revendicate de cercetătorii tulceni

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion”, din Tulcea, a solicitat autorităţilor naţionale înapoierea celor două tabulae cu legile cetăţii Troesmis, din comuna Turcoaia. Cele două artefacte au fost furate de braconieri, au fost pe piaţa de antichităţi din Marea Britanie, dar au fost recuperate de autorităţile din România. Acum, acestea se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Cele două tabulae din bronz au fost descoperite, potrivit managerul general ICEM, Sorin Ailincăi, în perioada 2001-2002, de braconieri arheologici. Apoi,  au fost scoase din ţară în anul 2002 şi repatriate la finele lunii trecute, ele reprezentând „un patrimoniu extrem de valoros”. „Cele două tabulae sunt unice în România, asemenea descoperiri fiind făcute în Spania şi Italia. Ele se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie al României, ca probă într-un dosar penal şi am făcut deja o solicitare pentru ca ele să revină în patrimoniul ICEM” a declarat, Ailincăi, informează www.agerpres.ro.

 La sfârşitul lunii mai, cele două artefacte au fost prezentate la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în custodia căruia se află acum. Recuperarea acestui important lot de artefacte antice – una din cele mai importante recuperări de patrimoniu din ultimii ani - a fost realizată în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional. Monumentele epigrafice reprezentând tabulae din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, spuneau muzeografii, la 29 mai.

Cooperare

Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o cunoscută case de licitaţii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocaţi a sesizat autorităţile britanice privind circumstanţele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, com. Turcoaia, jud. Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de Lire Sterline. Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic, aflate în curs de urmărire sau  judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

Legile oraşului roman

Cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină. Artefactele reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.). Sunt. Sunt, spun specialiştii, cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Aniversare

În această toamnă, ICEM va marca, printr-un colocviu internaţional, împlinirea a 2000 de ani de la prima menţionare scrisă a cetăţii Troesmis şi 150 de ani de la primele cercetări arheologice efectuate în acest sit, monument istoric de categoria A. ”Şi în contextul evenimentului pe care-l vom organiza în toamna acestui an, ne exprimăm speranţa ca cele două tabulae să fie expuse într-o instituţie muzeală tulceană”, a mai spus managerul general Sorin Ailincăi.  Un motiv în plus pentru ca cele două tabulae să revină în patrimoniul judeţului Tulcea este, potrivit sursei, continuarea cercetărilor în situl arheologic.

Mangerul ICEM a făcut solicitarea către Parchetul din Alba, după cum ne-a declarat, şi încă nu a primit niciun răspuns. Contactat de EVZ, directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu nu a vrut să facă niciun comentariu faţă de  cererea  instituţiei tulcene.