Legenda unui Sfânt care este cinstit în București. Parohia a fost dată drept exemplu de urmat pentru toate celelalte

Legenda unui Sfânt care este cinstit în București. Parohia a fost dată drept exemplu de urmat pentru toate celelaltesursa foto: narcis constantin / facebook

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a numit o parohie din Sectorul 6, din București, drept una de urmat de către toate celelalte. Preotul de aici s-a implicat activ in viața oamenilor și a înființat chiar și un centru care îi ajută copiii refugiați din Ucraina.

Cu ocazia sărbătorii de hram, a Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ioan Rusul” – Brâncuși, din Sectorul 6, din București, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Timotei Prahoveanul, le-a spus celor prezenți că și-ar dori ca toate parohiile din București să arate ca aceasta.

În plus, PS Timotei Prahoveanul a numit parohia din Sectorul 6, drept ”una de urmat”, al cărui exemplu trebuie să fie pentru toate celelalte din București.

În acest sens, Patriarhului Daniel a transmis mulțumirile sale preotului paroh Costel Burlacu și întreagii comunități pe care acesta o păstorește.

„Parohia Brâncuși constiuie un model pentru alte parohii tinere. Fotografiile din jurul bisericii vorbesc de la sine despre ceea ce s-a realizat aici”, a spus Timotei Prahoveanul în predica pe care a ținut-o.

Preotul care îi ajută pe copii ucraineni

La parohia din Sectorul 6 există un centru educațional, care funcționează în parteneriat cu World Vision România, numit Happy Bubble Brâncuși, dedicat copiilor refugiați din Ucraina.

Acest centru oferă zilnic servicii socio-educaționale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba română și activități adecvate vârstei, în scopul dezvoltării armonioase și incluziunii sociale.

În cursul zilei de azi a fost organizat și un târg caritabil cu produse de panificație realizate de copiii ucraineni, beneficiari ai centrului educațional Happy Bubble din cadrul parohiei, împreună cu copiii care participă la atelierele Brâncuși.

Banii care s-au adunat vor fi donați pentru achiziționarea de obiecte de igienă pentru vârstnicii de la Centrul Sfântul Nectarie – Sector 6.

Legenda Sfântului Ioan Rusul

Episcopul Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a vorbit celor prezenți de Sfântul Ioan Rusul care îi protejează și îi ajută pe toți cei care, din anumite motive, cum sunt și familiile de ucraineni găzduite în București, au fost obligate să ia calea pribegiei.

„Sfântul Ioan Rusul îi reprezintă pe acei străini care pleacă departe de țara lor dar își păstrează identitatea. Și sunt mulți români din vremea noastră, dar și ucraineni – din neamul lui – care au părăsit țara în condițiile pe care le știți cu toții, dar care și-au păstrat legea, au ținut mai mult la identitatea lor ortodoxă și la legea neamului lor pe care nu l-au trădat”, a spus episcopul.

Despre Sfântul Ioan Rusul se știe că a trăit în urmă cu trei sute de ani, el fiind născut în Ucraina de azi. A fost luat prizonier de către turci, la anul 1711, și a ajuns sclav la un agă în apropiere de Capadocia. Acesta i-a ceruit să renunțe la credința ortodoxă dar nu a cedat niciodată.

„Aproape că nu a fost zi de când căzuse slugă la turci să nu-i fie cerută părăsirea credinței, dar nu și-a schimbat dragostea cea dintâi. Viața Sfântului Ioan Rusul – mai ales cei aproximativ douăzeci de ani de pribegie, de umilințe, de înstrăinare au fost, de fapt, ani de mucenicie, chiar dacă nu a sfârșit martir, deși el ar fi dorit acest lucru”, a mai spus episcopul Timotei Prahoveanul, citat de Basilica.

 

Ne puteți urmări și pe Google News