Proiectul Legii vaccinării, în varianta intrată în posesia EVZ din surse guvernamentale, prevede că vaccinarea este, în general, obligatorie, excepție făcând situațiile în care părinții sau tutorele refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor.
Sunt obligatorii: vaccinările din Calendarul Național de Vaccinare pentru Copii; cele impuse de situații epidemiologice (vaccinarea fiind considerată aici măsură de intervenție pentru limitarea extinderii bolilor); cele pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot fi surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică.
Amenzi pentru medici și părinți
Copilul minor care are o contraindicație de vaccinare dată de Comisia Județeană de Vaccinare, nu va fi imunizat, dar pentru asta părintele sau tutorele trebuie să prezinte medicului de familie care are în evidența sa minorul certificatul care să ateste situația invocată. Noua lege prevede și că părinții, dar și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului (cazul copiilor din centrele de plasament), sunt obligați să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii și să se prezinte, atunci când sunt convocați, la Comisia Județeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului București pentru informare și consiliere.
Dacă nu respectă cele două prevederi, ei pot fi amendați cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Aceeași amendă o pot primi și medicii de familie care nu vor îndeplini obligațiile ce le revin din lege.