Legea urșilor, votată. Toate schimbările aduse de tragedia din Bucegi

Urs. Sursa foto: Pixabay

București. Legea privind combaterea atacurilor urșilor bruni a fost votată în plenul Camerei Deputaților. Pentru această procedură, parlamentarii au fost chemați din vacanță. În urma deciziei, sute de exemplare de urși urmează să fie eliminate din pădurile României.

Sute de urși vor fi uciși pentru combaterea atacurilor

Tragedia din Bucegi i-a determinat pe aleși să ia rapid o decizie privind combaterea atacurilor animalelor sălbatice. Luni,plenul Camerei Deputaţilor a votat legea privind combaterea atacurilor acestora. Astfel, sute de urși vor fi uciși.

Proiectul legislativ a trecut cu 214 voturi „pentru”, șapte „împotrivă”, precum și 23 de abțineri.

Plan de prevenție

După noua lege, măsurile de prevenție includ și eliminarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun. Totodată, cota de intervenție la nivel național este de 55 de exemplare.

„Repartiţia exemplarelor de urs brun prevăzute la alin.(1), care reprezintă cota de prevenţie pe judeţe şi fonduri cinegetice, pentru anul 2024 se face în funcţie de numărul atacurilor la adresa populaţiei, respectiv în funcţie de numărul şi valoarea pagubelor materiale generate de atacurile de urs brun centralizate la nivelul autorităţilor care răspund de vânătoare”, se arată în legea votată în Parlament.

Schimbări legate de modul în care vor putea fi vânați

Noua lege aduce mai multă libertate celor care vânează astfel de animale sălbatice. Decizia vine la scurt timp după ce o tânără a fost ucisă de un urs în Bucegi.

Camera Deputaților. Sursa foto: Razvan valcaneantu EEC

Tragedia a stârnit numeroase controverse în România. Mulți cetățeni au cerut uciderea animalelor sălbatice, aducând în prim plan situația altor state europene, care au un efect mult mai mic de urși. Tânăra a apucat să ceară ajutor la 112, însă nu a putut fi salvată. În plus, la sosirea salvatorilor, animalul sălbatic se afla în apropierea cadavrului.

Numărul atacurilor urșilor s-au înmulțit în ultimii ani. De altfel, aceste animale apar tot mai des în orașele localizate în zonele montane.