Legea spălării banilor, între circul din Parlament și Curtea de Justiție a UE

Legea spălării banilor, între circul din Parlament și Curtea de Justiție a UE

Legea cu privire la spălarea banilor și combaterea terorismului a pornit, ieri, scandalul în Camera Deputaților. Proiectul reprezintă implementarea unei Directive UE.

Din cauză că nu a fost transpusă la timp, legea poate aduce sancțiuni României. Comisia Europeană anunța, în iulie, că trimite România la Curtea de Justiție a UE. Legea prevede interzicerea emiterii de acţiuni la purtător, iar ONG-urile sunt obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii ajutoarelor pe care le dau, cu excepția celor deținute de minorități.

Proiectul a fost respins la primul vot, însă liderul deputaților PSD a cerut reluarea votului, pe motiv că au fost deputați social-democrați în sală care nu apar pe listă. După a doua încercare, proiectul a trecut cu 170 de voturi pentru, 70 împotrivă și o abținere.

Opoziția a acuzat coaliția PSD-ALDE că a trișat la vot, pentru a trece proiectul de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentarii UDMR au decis să nu voteze deloc, iar Kelemen Hunor a susținut că de fiecare dată când nu au voturi suficiente, social-democrații invocă probleme tehnice. Kelemen a reacționat după încheierea votului: „A fost o porcărie. Prima dată a picat”.

Deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat puterea că a dublat „mizeria de vot” intenționat. Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a criticat reluarea votului și a susținut că PSD şi ALDE „mai pot să îşi treacă proiectele doar prin hoţie şi ameninţări”.

Deputații USR au părăsit ședința în semn de protest. „Reluarea votului demonstrează că instituțiile statului de drept au fost confiscate și folosite în mod autoritar de către o mână de oameni, este o rușine pentru democrația românească. USR și PNL vor ataca pe procedură reluarea votului de astăzi.”, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei deputatul USR Lucian Viziteu. După ce votul a fost reluat, social-democrații au anunțat că legea a trecut. „V-aţi bucurat prea devreme”, a spus Florin Iordache la finalul rundei a doua de vot. Opoziția nu este de acord cu textul de lege deoarece „chiar dacă transpune o directivă europeană, în textul proiectului au fost incluse articole care nu corespund scopului directivei și birocratizează excesiv funcționarea ONGurilor”.