Guvernul a modificat astăzi, printr-o Ordonanță, Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, informează Biroul de presă al Executivului.
"Obiectul principal al actului normativ îl constituie reintroducerea în plată, începand cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invaliditate” și de “Luptător reținut”, aducandu-se astfel corecturile necesare Ordonanței de Urgență nr.95/2014", informează Biroul de presă al Guvernului..
Principalele modificări:
Ø Pentru anul 2015, persoanele care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invalididate” și de “Luptător reținut” vor beneficia de o indemnizație reparatorie lunară în sumă de 2020 de lei. Indemnizația reparatorie lunară reprezintă 1,10 din salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin această lege (respectiv 1836 lei x 1,1= 2020 lei)
Ø Începand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, cu completările și modificările ulterioare, vor beneficia de o indemnizație reparatorie lunară în coeficient de 1,10, calculată pe baza coeficienților de multiplicare aplicați caștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin această lege, aferentă anului pentru care se face plata.
Ø Indemnizațiile se vor acorda în baza certificatului de revoluționar și a unei adeverințe tipizate eliberată și transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSR) direct instituțiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situației evidenței Caselor de Pensii, în vederea acordării indemnizațiilor.
Ø Indemnizațiile prevăzute de prezenta lege se calculează persoanelor care au titlul de „Luptător cu Rol Determinant” începand cu 1 ianuarie 2015, după emiterea noilor tipuri de certificate și transmiterea adeverințelor tipizate.
Ø În anul 2015 copiii eroilor martiri, indiferent de varstă, dacă nu sunt încadrați în nicio formă de învățămant ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizație lunară reparatorie în sumă de 2020 lei.
Ø În anul 2015 Luptătorii cu Rol Determinant beneficiază de o indemnizație lunară de gratitudine în cuantum de 2020 de lei.
Ø Pentru personale care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, pentru soțul și urmașii acestora, în cazul în care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, plata indemnizației se menține la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, pană la obținerea certificatelor și transmiterea adeverințelor tipizate către casele teritoriale de pensii.
Așteptați normele metodologice
După adoptarea de către Guvern a acestei Ordonanțe, vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, cu completările și modificările ulterioare. Aceste norme de aplicare vor conține informații referitoare la modelul de cerere care va trebui completată de către luptătorii cu merite deosebite pentru a fi încadrați în noua categorie de Luptători cu Rol Determinant, modalitatea și termenul de depunere a acestei cereri, precum "și alte clarificări", se mai arată în comunicatul de presă remis redacției EVZ.
Revoluționarii au protestat în stradă
Reamintim că în data de 5 ianuarie, câteva sute de revoluţionari au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de obligativitatea obţinerii de noi certificate, impusă la sfârşitul anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă.Revoluţionarii erau nemulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să obţină, pentru indemnizaţii, noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, după cum a decis Guvernul. Ei au protestat mai întâi la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, iar apoi s-au instalat, înconjuraţi de jandarmi, pe trotuarul din faţa muzeului Antipa, o parte dintre nemulțumiți amenințând că vor intra în greva foamei.
Protestele s-au desfășurat pe parcursul a două zile, în a treia zi, revoluționarii purtând negocieri cu ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop. Ei cereau retragerea Ordonanței de urgență a Guvernului, considerând-o neconstituțională și discriminatorie.