FMI a recomandat Ministerului Finanțelor să modifice legea pensiilor pentru că România nu atinge ținta de deficit bugetar.
Legea pensiilor ar putea fi modificată. FMI ar fi transmis către Ministerul Finanțelor un răspuns în care arată că - „cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 plus 1% din PIB începând cu 2025. Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului care nu coincide cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, prag stabilit de Comisia Europeană.
Marcel Ciolacu, promisiuni pentru pensionari
Legea pensiilor a fost adoptată joi de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că le va face dreptate pensionarilor.
„Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Marcel Ciolacu a mai anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a spus că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat, potrivit știrileprotv.
Guvernul a adoptat Legea pensiilor
Legea a fost adoptată după o întârziere de cinci ore din cauza unor discuții dintre Marcel Ciolacu și Marcel Boloș. Ministerul Finațelor ar fi refuzat să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor, pentru că nu sunt bani.
„S-a terminat cu „paratrăsnetul” ministerul/ministrul Finanțelor. Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii. Nu trebuie repetată greșeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40 la sută care nu se susțineau bugetar”, ar fi transmis Boloș colegilor liberali în timpul unei ședințe interne.
Legea pensiilor ar putea afecta deficitul bugetar
Ministerul Finanțelor a dat aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor. Boloș a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB. De altfel, în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB.