Noua lege ce reglementează condițiile de pensionare stabilește noi condiții pentru cei care se pensionează din cauza condițiilor grele de muncă. Spre deosebire de actele normative ce s-au aplicat până în prezent, din toamnă vor intra în vigoare noi prevederi care aduc o serie de schimbări.
Legea pensiilor prevede, de la 1 septembrie, noi reguli de pensionare pentru persoanele care lucrează în condiții deosebite. Actul normativ caută să transforme perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale în stagiu de cotizare normal. Acest lucru se face cu acordarea unor sporuri de timp.
Legea pensiilor reglementează condițiile deosebite sau speciale
Locurile de muncă în condiții deosebite au un grad de expunere mai mare la factori de risc profesional pe toată durata timpului de muncă. Legea pensiilor precizează că din acest motiv se poate ajunge la îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă.
Locurile de muncă în condiții speciale au un grad de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul de muncă. Iar acest lucru poate provoca îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății.
Stabilirea noilor reguli de pensionare pornește de la definițiile de mai sus. Legea pensiilor propune, pentru perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale, acordarea unor bonusuri de timp:
- patru luni în plus la stagiul de cotizare pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
- șase luni în plus la stagiul de cotizare pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
Avantajele lucrătorilor în condiții speciale
Legea pensiilor stabilește pentru fiecare salariat care a lucrat în condiții deosebite, câteva luni în plus la stagiul de cotizare. Acest lucru va permite respectivelor categorii profesionale să atingă mai repede stagiul de cotizare prevăzut de actul normativ. Totodată legea pensiilor ia în considerare și perioadele suplimentare de vechime în muncă acordate în baza legislației anterioare.
Fiecare perioadă de muncă în condiții speciale sau deosebite va fi valorificată în favoarea celui ce se pensionează conform prevederilor din noul act normativ.
Legea pensiilor prevede reducerea vârstei de pensionare
Actul normativ ce va intra în vigoare din septembrie prevede reducerea vârstelor standard de pensionare pentru cei care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale. Pornind de la exemplul stagiului complet de cotizare contributiv (35 de ani), reducerea vârstei de pensionare este de șapte ani, pe noua lege. În prezent, reducerea este de zece ani pentru condiții deosebite de muncă.
Se păstrează, însă, majorarea punctajelor de pensie pentru cei care au muncit în astfel de condiții:
- 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă);
- 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în condiții speciale (grupa I de muncă).
Odată ce legea pensiilor va intra în vigoare, în luna septembrie, va urma și o recalculare a veniturilor pensionarilor. Aceasta este necesară deoarece a fost schimbată formula de calcul pentru aceste venituri.