Disputa asupra pensiilor militare îi bulversează pe angajații din Sistemul de Apă- rare și Ordine Publică. Fie că vorbim despre polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră ori angajați ai Serviciului Român de Informații (SRI), ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) sau cei de la Serviciul de Protecție și Pază (SPP).
Veștile controversate au condus la o avalanșă de cereri de pensionare. Reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) ne-au declarat că sunt circa 9.000 de cereri de pensionare, numai în MAI. Oficiali din MAI ne-au precizat, însă, că sunt înregistrate în jur de 3.200 de cereri. Totuși, susțin surse MAI, oamenilor le e teamă de nesiguranța prevederilor legale și de faptul că, în urma acestor reglementări, le vor scădea cu circa 2.000 de lei pensia.
Problema ridicată de guvernanți, prin vocea Olguței Vasilescu, ministrul Muncii, este aceea că este necesară o reglementare a pensiilor speciale. Oficialul de la Muncă și Protecție Socială a anunțat că pregătește un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului în care să se specifice, clar, cine și în ce condiții primește pensie specială, întrucât menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. „Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.
Oficiali din MAI au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că proiectul anunțat de Olguța Vasilescu nu a ajuns la minister. Însă, ne-au explicat aceeleași surse, o decizie finală privitoare la modificările anunțate va fi luată dup ce specialiștii de la Interne vor studia propunerile. „Vor fi, cu siguranță, modificări”, au precizat oficiali din MAI. Explicația acestora: este o diferență între pensile militare de stat și cele speciale, care se acordă ofițerilor sub acoperire, celor de la Criminalitate Organizată, agenților secreți etc. Acestei catogorii de ofițeri li se poate permite, prin lege, pensionarea la 47 de ani, după 25 de ani de muncă, deoarece se con
sideră 6 luni de muncă echivalentul unui an. Apoi, vor fi discuții asupra sporurilor și asupra veniturilor suplimentare, dincolo de salariu brut. „Nu este normal să fie încasate pensii mai mari ca salariile, dar nici să nu fie un venit decent, după pensionare”, ne-au explicat aceleași surse.