„Legea lui Timofte” i-a dat acestuia casă ilegal

Deşi deţinea un apartament cu patru camere în oraşul Roman (judeţul Neamţ), fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Radu Timofte, a semnat ilegal un ordin pentru a-şi achiziţiona un apartament cu şase camere, dependinţe şi terasă, în „inima” Capitalei, mai exact pe strada Mihai Eminescu, din sectorul 2.

Metoda aplicată de şeful SRI a fost tradusă de procurorii anticorupţie, în rechizitoriul prin care aceştia l-au trimis în judecată ca instigare la abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, Timofte s-ar fi folosit de o serie de informaţii la care a avut acces în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a-şi cumpăra, la un preţ subevaluat, locuinţa de serviciu care, după cum susţin anchetatorii, i-ar fi fost închiriată nu tocmai legal, în 2002, printr-o „notă de atribuire”, aprobată de primul-ministru de atunci, Adrian Năstase.   „Conform legii, atribuirea locuinţei de protocol trebuie să se facă prin decizie a pre mierului, casa fiind pusă apoi la dispoziţie de RA-APPS”, au completat procurorii. La un an de la închirierea locuinţei din strada Mihai Eminescu, Timofte a cumpărat apartamentul, motivând, printr-o declaraţie, că locuinţa de patru camere din Roman nu ar corespunde nevoilor familiei sale. Probe solide în dosar sunt şi mărturiile unuia dintre subordonaţii fostului şef al SRI, locotenentul Ion Tudor, fost membru al Comisiei care ar fi trebuit să verifice legalitatea atribuirii locuinţelor de serviciu.

„Ionete Dumitru (consilierul lui Ion Popescu unul dintre adjuncţii lui Timofte, trimis în judecată în altă cauză, pentru o faptă similară - n.r.) mi-a sugerat să nu efectuez verificări în amănunt, ci doar să mă uit peste actele aflate la dosar. Menţionez că puteam verifica în detaliu, însă nu s-a dorit acest lucru de către conducerea unităţii”, a mărturisit Tudor procurorilor.

PROCES CIVIL SRI vrea despăgubiri de 50.000 de euro

Prin achiziţionarea ilegală a apartamentului din Mihai Eminescu, Radu Timofte ar fi prejudiciat SRI cu peste 210.000 de lei (aproape 50.000 de euro). Potrivit anchetatorilor, suma reprezintă diferenţa dintre valoarea de inventar a imobilului cumpărat de fostul director al SRI şi preţul de vânzare al acestuia.

Drept urmare, SRI a transmis procurorilor anticorupţie că intenţionează să-şi recupereze prejudiciul produs patrimoniului Serviciului, pe calea unei acţiuni civile separate, în situaţia în care, pe cale judecătorească se va stabili vinovăţia personalului instituţiei noastre”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de anchetatori. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 a Capitalei vor începe pe 16 septembrie dezbaterile în acest proces.