Evenimentul Zilei > Actualitate > „Legea jurnalistului” propusă de Ghişe, respinsă de comisii în Senat
„Legea jurnalistului” propusă de Ghişe, respinsă de comisii în Senat

„Legea jurnalistului” propusă de Ghişe, respinsă de comisii în Senat

Legea jurnalistului propusă de liberalul Ioan Ghişe a primit, astăzi, aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului şi a Comisiei Juridice din Senat. În acelaşi timp, senatorii au propus redactarea unei propuneri legislative împreună cu asociaţiile jurnaliştilor.

"Ar trebui să redactăm împreună un draft de proiect legislativ şi să ne propunem un orizont pentru luna mai, când vom avea o primă dezbatere de principiu cu asociaţiile profesionale. Probabil pe 17 mai. Vom trimite o scrisoare asociaţiilor profesionale în care le vom solicita să vină cu propuneri pentru o nouă lege care să reglementeze domeniul presei. Astfel, în iunie am putea să venim în Parlament cu proiect legislativ gândit împreună cu asociaţiile profesionale şi cu Clubul Român de Presă", a propus senatorul UDMR Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului.
Iniţiativa senatorului Ioan Ghişe nu s-a bucurat de susţinere nici măcar din partea colegilor săi liberali. "Este o imensă prostie", spunea anul trecut senatorul PNL Puiu Haşotti despre propunerea colegului său. De altfel, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, declara că legea lui Ghişe nu are aprobarea conducerii partidului şi nici a grupului parlamentar din care face parte.
"Legea jurnalistului" în viziunea acestuia prevede ca ziariştii să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete specializate, să fie atestaţi o dată la trei ani, dar şi examinaţi psihologic anual. Ghişe vrea ca jurnaliştii să fie chiar sancţionaţi pentru "delicte de presă". "Pedepsele" merg de la mustrare la amenzi de până la 12 salarii medii pe economie.