Lege pentru stoparea furtului la întreţinere

Administratorii vor fi obligaţi să afişeze la avizier cum au calculat facturile şi cum împart cheltuielile comune. Cei care ascund documente şi nu justifică sumele riscă amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei.

După ce românii au achitat sume uriaşe la întreţinere în această iarnă, iar mulţi proprietari s-au plâns că nu ştiu cum au ajuns să plătească facturi atât de mari, în Parlament se discută o iniţiativă legislativă prin care administratorii să fie obligaţi să afişeze la avizierul blocurilor modul în care au calculat întreţinerea. Cei care nu vor face acest lucru riscă amenzi între 500 şi 3.000 de lei. Senatorul Akos Mora, cel care a iniţiat proiectul de lege, îşi motivează acţiunea prin faptul că, în multe cazuri, repartizarea sumelor din întreţinere ce revin proprietarilor pentru administrarea părţilor comune din imobil nu se face întotdeauna transparent, iar atunci când proprietarii fac cereri - administratorii sau preşedinţii de bloc nu dau curs întotdeauna solicitărilor. "Pentru a face mai clară obligaţia administratorilor, considerăm că este necesară completarea legii asociațiilor de proprietari. Asta, în sensul impunerii obligării asociaţiilor de proprietari de a afişa, la vedere, pe lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, şi modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată. În acest scop, modalitatea de plată va conţine şi arăta explicit pe ce se duc banii", a explicat senatorul.

  • Pășcănenii au datorii de 5 milioane de lei la chirii și întreținere

Facturile duble au declanşat scandalul "Facturile la întreţinere au fost mai mari în această iarnă decât cele din sezonul trecut", ne-a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina. Mai mult, şefii Regiilor care furnizează energie termică au inventat luna cu mai multe zile: în Bucureşti, octombrie a avut 35 de zile, iar decembrie- 33 de zile. La Constanţa s-au facturat, în luna decembrie, 40 de zile de căldură. Noua propunere legislativă are foarte mulţi susţinători. Dacă va fi votată, cei care se simt înşelaţi se pot adresa unui specialist independent pentru calcularea facturii la căldură şi îi pot reclama la primării pe administratorii incorecţi. "Iarna aceasta, mai acut decât anul trecut, s-a constatat scăderea calităţii serviciului. Foarte multă lume s-a plâns că nu are căldură." RADU OPAINA, preşedinte FAPR

  • Facturile la căldură, tot uriaşe