O lege făcută degeaba, care în loc să ocrotească bolnavii, zăpăcește instituțiile statului. Picătura chinezească cu ambrozia, o buruiană păcătoasă care supără pe toată lumea

Ambrozia, cunoscută în popor și sub denumirea de „iarba pârloagelor”, este o plantă care produce foarte ușor reacții alergice chiar și celor care nu sunt predispuși spre astfel de afecțiuni. Simptomele sunt supărătoare și de lungă durată, fi ind ușor de confundat cu o răceală „care nu mai trece”. Și începând de la medicația luată în mod eronat, terminând cu nepăsarea autorităților competente care nu-și găsesc timp să semneze normele de aplicare a legii, ambrozia câștigă la finalul sezonului cald, chinuind mii de copii, adulți și bătrâni.

În luna februarie, Parlamentul României a adoptat o lege prin care proprietarii care nu-şi curăţă terenurile de această plantă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei, pentru persoanele juridice. Spaima a trecut repede pentru cei pasibili de sancțiune deoartece normele de aplicare nu au fost avizate.

 

Când se usucă păcătoasa, apare și legea

În efect, Legea 62/2018 nu mișcă de la locul ei, adică din faza în care se află din iarnă „în forma finală, dar nesemnată”. Hotărârea zace pe site-ul Ministerului Agriculturii și face trafic, românii disperați de simptomele alegriei verificând periodic dacă cineva s-a sinchisit să o iscălească și să o treacă în vigoare. Așteptați „să dea cu pixul” sunt miniștrii Carmen Dan, Tudorel Toader și viceprim-ministrul Paul Stănescu. Totodată, ca această întârziere să nu bată la ochi, Guvernul României, prin premierul Viorica Dăncilă, a aprobat ca Hotărârea să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2019, cu excepția articolului 6 și 18, care ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la primirea avizului favorabil de la cei menționați.

 

Dacă doriți informații despre ambrozie, nu vă adresați

Ministerului Sănătății Articolele, care trebuiau și ar fi fost util să existe în aplicare acum obligă, site-urile Ministerului Agriculturii, al Sănătății și al Mediului să prezinte publicului o pagină specială a datelor despre ambrozie – aspect, efecte și metode de stârpire. Înființarea acestor pagini au primit și termen: 30 octombrie 2018, adică la data la care efectele autolimitate ale ambroziei asupra sănătății încetează. Așadar, simpli cetățeni care ar dori să afle mai multe despre cum se identifică această buruiană cu aspect absolut comun sunt redirecționați de Google pe platforme străine sau către articole de presă care au semnalat, de-a lungul anilor, problemele generate de „iarba pârloagelor”.

 

Polițiștii ar da amenzi, dar nu pot face constatarea ambroziei

Mai mult, articolul 18 spune că autoritățile locale, prin agenții agricoli angajați sau persoane desemnate din cadrul acestora, verifică, constată și stabilesc suprafețele de teren cu buruiana ambrozia. Fapt care în prezent se află la latitudinea Consiliului local, care a desemnat Poliția Locală pentru a exercita aceste misiuni.

Agenții de poliție sunt, însă, cu mâinile legate. „Noi preluam sesizările cetățenilor afectați de această plantă și identificăm proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia. Îi somăm să ia măsuri și îi redirecționăm către Comisa întocmită special la Consiliul Local pentru a dispune măsurile de stârpire. Poliția Locală nu are competențele necesare pentru identificarea ambroziei, deși are competența de a aplica sancțiuni în acest sens, după o decizie luată tot la nivel de Consiliu Local. Totodată, unitățile de Poliție Locală din toate sectoarele contactează periodic conducerea Prefecturii pentru a afla dacă normele au intrat în vigoare pentru aplicarea legii”, ne spune un angajat al serviciului de poliție.

În această vară, surse de încredere ne-au declarat că au fost înregistrate peste 500 de sesizări în privința ambroziei, de la cetățenii îmbolnăviți. EVZ a încercat să discute cu mai mulți angajați ai insituției administrative, însă aceștia ba nu cunoșteau detalii despre lege, ba erau plecați în concediu.

Ministru Daea e optimist

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cel care a și pornit această „lege de extirpare a ambroziei”, contactat de EVZ, ne-a spus că normele date prin Hotărâre de Guvern sunt în curs de avizare. „Mă aflu la Bruxelles acum și nu pot să vă ofer un răspuns cert. Nu știu să se fi obținut avizul, dar acest lucru s-ar putea întâmpla curând. De dimineață nu era nimic semnat, dar Hotărârea s-ar putea semna mâine (n.r. joi, 06.09 ac.)”, ne-a declarat Petre Daea (foto).

 

La Oradea s-au întocmit 1.625 de procese verbale pentru buruiană

Deși nici ei nu au specialiști în horicultură, prin implicarea Consiliului Județean, Poliţia Locală din Oradea a încheiat sezonul primăvară-vară 2018 cu 1.625 de procese verbale de constatare a contravenţiilor şi a aplicat amenzi de 312.000 lei deţinătorilor de terenuri insalubre, infestate cu ambrozie. „Încă de la începutul anului poliţiştii locali au identificat şi sancţionat toţi proprietarii de terenuri infestate cu această plantă alergenă, pe toată raza municipiului Oradea. Astfel, au fost aplicate sancţiuni şi ca urmare a sesizărilor primite din mediul online, fiind prevăzute termene de salubrizare a acestor terenuri de 24 ore şi maximum 2 zile”, se menţionează într-un comunicat al Primăriei Oradea. În plus, Poliţia Locală a somat, iar apoi a amendat cu 7.000 de lei Compania Naţională de Căi Ferate, pentru că nu şi-a curăţat de ambrozie terenurile din străzile Bihorului, Uzinelor şi Căii Ferate. „Întrucât anul 2018 se încadrează într-un an atipic din punct de vedere al condiţiilor meteo (multe ploi în cursul verii), vegetaţia a crescut foarte mult. De aceea s-a efectuat tunderea vegetaţiei mai repede, respectiv începând cu luna august”, se menţionează în comunicatul Poliţiei Locale.

 

„E un mare disconfort pentru om, iar de la acest nivel nu se mai poate stârpi”

Dr. Gabriela Duță, medic specialist în pediatrie: „Părinții trebuie să fie foarte atenți la manifestările copiilor lor, în sensul că simptomele se aseamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli. Micuții alergici la ambrozie respiră destul de greu și pe perioada zilei și pe perioada nopții, strănută, apare și o formă de conjunctivită la ochi. Diferența este afebrilitatea – copiii, de obicei, nu fac febră în cazul alergiilor. Manifestările alergice durează circa două săptămâni, mai mult decât o răceală nornală. Dacă micuții sunt expuși repetat la factorul alergen și, mai rău, primește o medicație greșită – picături de nas, de ochi s.a.m.d., poate dezvolta toleranță la aceste medicamente cât și rinită alergică. Trebuie menționat că simptomele sunt un disconfort major și pentru adult, cu atât mai mult pentru copil”, spune medicul pediatru.

 

„De 15 ori mai mult polen în România decât oriunde în UE”

Un alt medic, din Timișoara, dr. Carmen Bunu Panaitescu, nu crede că mai putem scăpa de ambrozie: „Am avut un proiect despre ambrozie, în urmă cu aproximativ opt ani de zile, iar lumea s-a mirat că spun că există aşa ceva. Toată lumea avea impresia că a răcit şi nu înţelegeau de ce nu trece nici cu antibiotic. Mi-a fost foarte greu să conving lumea medicală că nu e vorba despre răceală, ci despre alergie. La noi a luat aşa mare amploare acest fenomen că nu cred că mai poate fi stârpit. Cantităţile de polen depăşesc de 15 ori nivelul cunoscut în restul Europei. Ar fi însă foarte util dacă autorităţile s-ar implica prin amplasarea unor staţii care să măsoare nivelul polenului în atmosferă. În felul acesta pacienţii ar afla exact când sunt zilele şi perioadele critice şi când trebuie să se protejeze”, a spus medicul timişorean pentru ziarul Lugojeanul, adaugând că a avut pacienți sub vârsta de 2 ani și că această alergie este posbil să se manifeste și intrauterin.

 

Precauție

Pentru evitarea simptomelor neplăcute, pacienţii alergici sunt sfătuiţi să se izoleze:

● să evite activităţile exterioare, în aer liber;

● să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;

● să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

● să facă duş la sosirea la domiciliu; - să se spele frecvent pe faţă şi mâini;

● să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

 

Ambrozia alert! Harta Bucureștiului, înroșită de buruiană

Institutul de Biologie București a realizat recent o hartă a zonelor de risc ale Bucureștiului, unde este localizată ambrozia. Specialiștii Institutului au verificat sesizările făcute de cetățeni și, conform ultimelor date obținute, apariția buruienii periculoase s-a intensificat de la începutul verii. Zonele din Capitală care prezintă un risc mai mare sunt Sectorul 6 și centrul Bucureștiului.

În sudul Capitalei sunt doar câteva cazuri izolate. Inițiativa de depistare a locurilor unde crește ambrozia a fost adusă la cunoștiința Direcției de Mediu, de la Primăria Municipiului București, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Pe lângă acest demers, de depistare a zonelor riscante, Institutul de Biologie al Academiei Române a pornit și o campanie de conștientizare a pericolului pe care îl prezintă ambrozia, a făcut un videoclip pe care l-a distribuit pe YouTube. „Atenție, nu mirosiți planta! În perioada iulie - octombrie, produce cantități foarte mari de polen”, transmit specialiștii de la Institutul Biologic. Campania nu s-a bucurat de sprijinul altor instituții, și nici de interesul publicului, videoclipul postat are puțin peste 200 de vizualizări.

Institutul Biologic lasă să se înțeleagă că răspândirea ambroziei în Capitală este mai mare, dar și că există alte plante care se pot confunda cu ambrozia, iar acest motiv îngreunează cercetările asupra zonelor de risc.

Institutul susține că pe lângă campania de conștientizare a încercat și stabilirea unei legături cu autoritățile locale. (Cătălina Iordache)

 

Cum este combătută în alte state

În cadrul Uniunii Europene combaterea ambroziei este reglementată prin lege de mai mult de 10 ani. La nivel local, naţional şi internaţional sunt aplicate măsuri drastice pentru eliminarea acestei plante considerate extrem de periculoase pentru sănătatea publică.

Printre metodele de combatere folosite de alte state se numără şi combaterea biologică, cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile: Entyloma, Albugo, Phyllachora, Verticillium, Macrophomina. De asemenea, se mai foloseşte şi controlul chimic, prin erbicidare: imazetapir, pendimetalin, linuron, metaclor +, atrazin, clorsulfuron, tifensulfuron.

În Franţa a fost creat chiar un comitet parlamentar însărcinat cu această chestiune. De asemenea, Austria, Germania, Italia şi Slovenia utilizează cu precădere metodele preventive, precum creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei, prevenirea răspândirii şi introducerii în zone neinfestate şi monitorizarea. De asemenea, utilizează şi metode convenţionale de combatere precum cele mecanice, chimice şi biologice, însă acestea sunt însoţite de reglementări legislative foarte clare. Modul de stabilire a metodelor de control ce urmează a fi aplicate este dependent de gradul de invadare şi zona afectată.

În Croaţia, s-a încercat combaterea biologică cu ajutorul unor insecte (Zygogramma suturalis), dar metoda s-a dovedit ineficientă.

În Ungaria a fost creată o comisie interministerială pentru combaterea ambroziei, alcătuită din opt miniştri, rolul acesteia fiind de a crea o bază legislativă pentru obligativitatea combaterii. Astfel, combaterea acestei specii a devenit obligatorie pentru fiecare proprietar de teren înainte de perioada înfloririi. Proprietarii care nu se supun acestor reglementări pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 20.000 şi 5 milioane de forinţi. Măsurile de combatere aplicate sunt aceleaşi ca în Austria, Germania şi Italia.

În SUA se aplică atât metode mecanice cât şi chimice de combatere a ambroziei. S-a mai încercat arderea, însă era necesară o cantitate prea mare de combustibil pentru arderea completă. Cele mai eficiente tratamente s-au dovedit a fi cele chimice. (Marius Bâtcă)

 

ULTIMĂ ORĂ: După multele întrebări adresate de către EVZ tuturor instituțiilor implicate în avizarea normelor, la distanță de doar câteva ore, actul a fost semnat și anunțat cu mare fast de Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. În încercarea de a se face din ancheta jurnaliștilor EVZ o nonștire, responsabilii au avut falsa senzație că mijloacele și traseul acestei legi nu merită atenția publicului.