Discuție privată la Cotroceni: Legătura ombilicală dintre Klaus Iohannis și guvernul Tudose

Discuție privată la Cotroceni: Legătura ombilicală dintre Klaus Iohannis și guvernul Tudose

EVZ a aflat în exclusivitate că președintele Klaus Iohannis a purtat joi seară, în Palatul Cotroceni, o discuție informală de „trei-patru minute” cu toți miniștrii Guvernului Mihai Tudose și liderii coaliției de guvernare. Social-democrații au rămas cu impresia că șeful statului ar fi îngrijorat de faptul că activitatea noii echipe de la Palatul Victoria îi va infl uența acestuia credibilitatea externă dar și imaginea electorală din țară

Președintele României a livrat un discurs tăios la învestirea noului Guvern PSD-ALDE. „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”, a caracterizat Iohannis primele 6 luni de guvernare de stânga. „Vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară”, a adăugat el despre schimbările din programul de guvernare.

„Își asumă guvernarea”

Două surse guvernamentale au relatat EVZ că după ceremonia publică din Sala Unirii a Palatului Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a mai ținut pe membrii Executivului și pe liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru o scurtă discuție privată.

„Am mai rămas puțin. Nu mai mult de 3-4 minute. Președintele și-a reluat în continuare apelul să guvernăm responsabil, dar a folosit un ton mobilizator. Nu au fost contre, nu au fost replici între președinte și miniștri sau între președinte și liderii coaliției. A fost o discuție constructivă, atitudinea și mesajul președintelui au fost constructive, așa le-am perceput. Din ceea ce a spus am înțeles că își asumă și el această guvernare și nu este indiferent de parcursul ei”, a relatat în exclusivitate pentru EVZ o sursă din coaliția de guvernare care a participat la discuție.

„Ne-a întrebat de pensii. A zis că nu e bine”

Un alt participant la discuție a spus EVZ că șeful statului a sfătuit PSD să nu mai repete episodul în care a anunțat, eronat, desființarea Pilonului II de pensii. „Ne-a întrebat ce se întâmplă cu Pilonul II. A spus că nu este deloc bine că ieșim cu asemenea declarații și că ar fi bine să nu mai apară asemenea probleme. În linii mari a repetat ce a spus și în discurs. Nu a fost deloc distructiv, din contră. Își dorește să reușim”, a relatat sursa citată pentru EVZ. 

Compromisul

Șeful statului ar fi putut să respingă cabinetul Tudose pe motiv că premierul propus este acuzat de furt intelectual în lucrarea de doctorat pe care o susținut-o la SRI, dar l-a acceptat pe Tudose rapid, după o discuție de doar 15 minute cu PSD și ALDE.

Președintele României ar fi riscat o criză politică de proporții dacă încerca să forțeze un cabinet de dreapta, lucru care ar fi contrazis angajamentele de stabilitate pe care Klaus Iohannis și le-a luat în afara țării, au explicat surse din PSD pentru EVZ. În acest context, spun sursele citate, Iohannis și PSD au devenit un aliat de conjuctură: social-democrații au plecat de la Cotroceni cu impresia că șeful statului se teme că va deconta electoral un eșec al cabinetului Tudose.

Linia roșie a NATO și UE

Șeful statului a rugat coaliția de guvernare să facă tot ce este posibil pentru a respecta, în ciuda tuturor luptelor politice interen, promisiunile pe care România le-a făcut aliaților din NATO și Uniunea Europeană.

„Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană”,le-a transmis Iohannis miniștrilor

România „stabilă”, o poză pentru Washington, Berlin și Paris

După ce s-a întors de la întâlnirea istorică cu președintele SUA Donald Trump, unde a spus că România este o „democrație solidă”, cu o „creștere economică sustenabilă” și care a alocat 2% din PIB pentru achizițiile din apărare, președintele Klaus Iohannis a promis aliaților României un parcurs stabil în contextul tulbure prin care trece UE, marcată de Brexit, criza imigranților și creșterea în sondaje a partidelor eurosceptice.

După Washington, Iohannis a zburat la Berlin, unde s-a întâlnit cu Angela Merkel. „În ce privește criza politică de acasă, am reușit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliției, dar că România este o țară stabilă, solidă, cu o economie funcțională (...) Politica europeană și politica externă ale României nu sunt influențate sub nicio formă de această criză”, a dat Iohannis garanții în prezența cancelarului german.

„Faptul că suntem văzuți ca parteneri serioși, de încredere și toate aceste lucruri în niciun caz nu trebuie să le punem sub semnul întrebării sau să dăm impresia că din cauza unor dispute în interiorul partidului majoritar România intră într-o instabilitate”, a mai spus șeful statului.

Iohannis a transmis un mesaj similar și în cea mai recentă întâlnire de top, cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron: „Eu îi asigur pe toți cu care mă întâlnesc că România este stabilă și, chiar dacă în momentul de față se lucrează la formarea unui nou guvern, nu afectează procesele în care este implicată România”.