Legătura dintre micul dejun, copii și fericire. Studiu despre România

Un studiu recent arată cât de important este micul dejun pentru fericire. Promovarea consumului zilnic de mic dejun și importanța de a face alegeri adecvate pentru prima masă a zilei sunt două mesaje puternice privind sănătatea publică. În acest sens, au fost testați copii și adolescenți din 42 de țări cu vârste între 10 și 17 ani.

Micul dejul aduce fericirea

Scopul acestui studiu a fost de a examina relația dintre frecvența micului dejun și satisfacția de viață. Rezultatele care au fost recent publicate în Nutrition Journal arată că fericirea este atât de simplu de obținut dacă micul dejun este servit în mod regulat.

Studiul a fost realizat de experții de la Anglia Ruskin University (ARU) și Universidad de las Americas.

Rezultatele arată un grad mult mai scăzut de satisfacție a vieții și de fericire la copiii care refuză prima masă a zilei, comparativ cu cei care au în obișnuința zilnică să mănânce micul dejun.

Cercetarea a fost realizată pe 150.000 de copii și tineri din 40 de țări din Europa, America, Canada, inclusiv Groenlanda.

Dintre cele 42 de țări analizate în cadrul studiului, experții britanici au descoperit că într-o țară micul dejun este literă de lege pentru copii.

Ei spun că „cel mai mare nivel de satisfacție a vieții a fost înregistrat la copiii din Portugalia”.

Ei iau micul dejun în fiecare zi.

În România, cel mai mare grad de nefericire la copii

La polul opus, cel mai mic grad de satisfacție a vieții a fost la copiii din România.

„În schimb, cea mai scăzută medie marginală estimată a satisfacției de viață a fost observată la acei participanți din România care nu iau micul dejun”, arată sursa citată care face referire la factori socio-economici care în final influențează rezultatele.

Studiul arată că la noi în țară copiii nu mâncau aproape deloc micul dejun.

„Iar asta arată cel mai mare grad de nefericire la copiii români dintre toți copiii din cadrul studiului”, arată cercetătorii, potrivit sursei citate.

În afară de România, la coada clasamentului s-au mai situat Ungaria, Germania, Austria și Anglia.

De ce micul dejun este benefic, mai ales pentru copii

Cercetătorii subliniază că prima masă a zilei este benefică deopotrivă pentru copii și adulți de toate vârstele.

Dar lipsa acestui obicei din copilărie influențează negativ viața de adult.

„Studiul nostru a fost unul extins și a descoperit o strânsă legătură între frecvența micului dejun și satisfacția vieții și sunt mai multe motive privind această legătură.

Mai multe date arată că adolescenții și copiii care nu iau micul dejun au niveluri mai mari de anxietate, stres și depresie.

Un mic dejun adecvat asigură energia și nutrienții necesari pentru o funcționare cognitivă optimă, crescând nivelul de concentrare și memoria, ca și capacitatea de a învăța.

O rutină regulată ce include micul dejun aduce de asemenea un tonus  pentru restul zilei”, spune Lee Smith, co-autor al studiu privind legătura dintre micul dejun și fericire.