Evenimentul Zilei > Social > Legalizarea cezarienelor la cerere, dar contra cost
Legalizarea cezarienelor la cerere, dar contra cost

Legalizarea cezarienelor la cerere, dar contra cost

Româncele ar trebui să aibă dreptul să decidă dacă vor să nască prin cezariană sau pe cale naturală în spitalele publice, contra cost.

Aşa propune Fundaţia Societatea Civilă pentru Reformă în Sănătate (SCRS), care susţine adoptarea unei legi în acest sens.

„Multe femei vor să facă cezariană pentru a evita durerile şi amintirile neplăcute. Gravidele care vor cezariană trebuie să semneze un angajament privind riscurile”, susţine Cezar Bivolaru, preşedintele SCRS.

Iniţiativa vine după ce un bebeluş din Ploieşti a suferit o fractură la braţ în timpul naşterii naturale. Bebeluşul avea aproape cinci kilograme, însă medicii din Ploieşti nu au fost de acord cu cezariana motivând că operaţia nu se face la cerere. Bebeluşul cu mâna fracturată este acum internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. „Copilul se va recupera în câteva luni”, afirmă medicul ortoped Mihai Jianu.

Profesorul Gheorghe Peltecu, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Gi necologie din Ministerul Sănătăţii, susţine că naşterea prin cezariană implică riscuri şi că nu poate fi vorba despre o lege care să permită naşterea la cerere prin această metodă. „Riscul de complicaţii postoperatorii este de 16%-20% mai mare decât prin naştere naturală. Pacientele nu au suficiente cunoştinţe medicale, iar la cel mai mic disconfort vor cere cezariană”, afirmă medicul. Acesta mai susţine că nici în spita le le din SUA şi Europa cezariana nu se poate face la solicitatea gravidei, ci numai la decizia medicului.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: