Lectura oferă copiilor o șansă la viitor

Asociația Curtea Veche organizează NARATIV - festivalul de lectură pentru copii. Despre acest proiect ne-a vorbit Iren Arsene, președinta Asociației Curtea Veche

- Evenimentul zilei: În opinia dumneavoastră, în ce stadiu se află piața de carte din România la ora actuală? Cum putem promova mai bine cultura prin carte?

- Iren Arsene: După discuțiile avute în ultima vreme cu librarii și cu cei din industria noastră, se detașează clar i deea că piața de carte nu a crescut. Stagnează. Este cea mai mică piață din UE și trebuie să înțelegem că, fără dezvoltarea acestei piețe, toate celelalte aspecte ale societății vor rămâne și ele în întârziere, pentru că totul pornește de la lectură și educație. Răspunsurile esențiale: economice, sociale, personale, toate vin doar printr-o educație bună. Apar zilnic zeci de titluri noi, oferta este efervescentă, calitatea cărților este din ce în ce mai bună. Dar numărul cititorilor este aproximativ același. Trebuie să ne orientăm spre toate programele culturale europene care ne sprijină, pentru a reuși să ajungem cu cărțile în cât mai multe zone. Pentru că există foarte puține librării în țară, trebuie să organizăm evenimente, festivaluri, târguri, donații, toate menite să aducă lectura și cartea cât mai aproape de casele oamenilor. Asta încercăm să realizăm la Curtea Veche Publishing și, de un an, prin Asociația Curtea Veche.

- Povestiți-ne mai mult despre programul național de lectură „Cărțile copilărieï”, pe care l-ați inițiat!

-Am înființat Asociația Curtea Veche anul trecut, pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilizare socială a editurii, iar activitățile noastre principale au în vedere programul național alternativ de lectură „Cărțile copilăriei”. Am elaborat acest program de lectură din dorința de a le oferi elevilor de până în clasa a VIII-a o linie directoare, așa cum există și în alte țări, privind lecturile obligatorii fiecărei vârste, pentru dezvoltarea cunoștințelor generale. Prima întâlnire a unui copil cu o anumită carte trebuie să fie într-un anume fel în clasa a III-a, altfel în clasa a VII-a și cu totul altfel la maturitate. Dacă punem la dispoziție o bibliografie pe trepte, pentru elevi, atunci aceștia au șansa să înțeleagă mai repede ceea ce citesc și să prindă gustul lecturii. Prin lectură le oferim copiilor o șansă la un viitor mai bun. Ne propunem să devenim, în cinci ani, unul dintre cei mai importanți cinci promotori ai lecturii din România, cu peste 500.000 de beneficiari ai proiectelor noastre. Obiectivele urmăresc aceste direcții: încurajarea obiceiului de a citi în rândul copiilor și al tinerilor; creșterea gradului de alfabetizare și a nivelului de înțelegere a textului, pentru copiii și tinerii din România; facilitarea accesului la carte pentru copiii care provin din familii de la sate, cu venituri reduse; educarea copiilor și tinerilor în domenii esențiale dezvoltării lor. Organizăm donații de carte în mediile defavorizate, ateliere de lectură susținute de voluntari pregătiți de psihopedagogi, realizăm ghiduri folositoare cadrelor didactice în a aplica diverse tehnici interactive de apropiere a copiilor față de lectură și multe astfel de activități. Am donat deja peste 30.845 de cărți din colecția „Cărțile copilăriei”. Încurajez cititorii Evenimentului zilei să intre pe site-ul nostru, www.asociatiacurteaveche. ro sau să ne scrie la adresa de e-mail cartilecopilariei@ curteaveche.ro pentru a afla detalii despre cum se pot implica.

- Ce sfaturi le puteți oferi părinților pentru a-și apropia copiii de lectură?

- Citiți! Și afirm asta cu ferma convingere că dacă adulții nu mai citesc sau nu mai au timp de acest lucru, atunci nu le pot oferi un exemplu pozitiv celor mici. Părinții trebuie să fie conștienți că diferența dintre un copil care a citit de la cea mai mică vârstă și unul care întârzie să citească este foarte mare și aproape niciodată recuperabilă.

- Profesorii, de asemenea, sunt în căutare de noi idei. Ce soluții le puteți oferi?

- Împreună cu echipa de specialiști din cadrul Asociației Curtea Veche am elaborat un ghid pentru profesori, disponibil gratuit pe site-ul nostru și la cerere prin e-mail, ce conține o serie de tehnici inspirate din arta teatrală. Acestea sunt menite să apropie copilul de lectură și de profesor, astfel încât cititul să devină distractiv și atrăgător. Sunt metode testate, care și-au dovedit valoarea în cadrul cluburilor de lectură pe care le-am înființat.

- Septembrie este luna începerii școlii, dar se pare că anul acesta va fi și luna în care se va desfășura prima ediție a NARATIV - Festivalul de lectură pentru copii.

- Este un proiect cultural finanțat de ArCuB, în cadrul programului cultural „Ești București”, un eveniment aflat la prima ediție, dar care sperăm să crească din ce în ce mai mult. Statisticile demonstrează gradul scăzut de lectură din România și faptul că părinții și cadrele didactice, alături de copii, au nevoie de sfaturi și metode creative pentru a redescoperi plăcerea de a citi. Exact asta ne propunem cu NARATIV - Festivalul de lectură pentru copii. Am pregătit o serie de ateliere, conferințe și spectacole de lectură gratuite, la care îi invităm să ia parte, dacă se înscriu online pe site-ul www.narativ.ro.