Lecţiile moderne te fac să vrei din nou la şcoală

Lecţiile moderne te fac să vrei din nou la şcoală

Şcoala numărul 1 "Sfinţii Voievozi" din spatele Agenţiei de Voiaj CFR şi-a deschis astăzi porţile grele de fier pentru bobocei, dar şi pentru elevii din clasele mai mari.

Încă de la metrou, mamele erau foarte preocupate de gulerele scrobite ale fetiţelor, care, încotoşmănate şi înfrigurate, nu se mai gândeau la aspectul uniformei, ci să ajungă mai repede la adăpost. "Ai zăpăcit gulerul ăla", s-a răstit o doamnă la fetiţa ei, care era mai deranjată de picăturile de noroi de pe ciorapii ei albi decât de gulerul şifonat.

Vremea mohorâtă nu le-a permis profesorilor să organizeze deschiderea anului şcolar în curtea şcolii, aşa că prichindeii au fost primiţi în sala de sport, unde s-au arătat dornici să se joace şi să se împrietenească cu ceilalţi copii.

Pentru Maria Alexandra este prima zi de şcoală şi nu ştie cum o să fie. Am întrebat-o dacă este pregătită şi a dat din umeri. Însă, mama ei a insistat să îşi aducă aminte că educatoarele de la grădiniţă au învăţat-o să facă bastonaşe. În cele din urmă, fetiţa cu bentiţă albă şi ochi negri de mărgea şi-a amintit fericită: "Da, şi poeziile alea!".

Din mulţimea de copii au ieşit doi băieţi îmbrăcaţi în costum, cu papion, care măsurau sala de sport cu paşii lor de liliputan. I-am oprit din numărat şi i-am salutat. Emoţionaţi, au fugit spre părinţii lor. Numele lor? Mihai şi Bogdan, colegi de grădiniţă, care au avut norocul să fie şi colegi de clasă. Clasa I B. Mamele lor i-au mustrat pentru o secundă, le-au aşezat papionale şi s-au arătat emoţionate de eveniment.

"Pentru mine, ca părinte, emoţiile sunt mai mari. Îmi tremură şi mâinile, şi picioarele. Mă aştept ca la această şcoală să înveţe. Să aibă o învăţătoare bună care se ocupe de ei. Bineînţeles că depinde şi de copil. Noi părinţii trebuie să ne şi ocupăm de ei. Nu îi putem lăsa doar la semi-internat. Din câte am aflat este foarte curat, au apă, toalete", a arătat mama lui Bogdan.

De cealaltă parte, mama lui Mihai şi-a lăudat odorul: "Este un copil dornic să înveţe tot ce e nou. Dar este şi emotiv şi aici trebuie să lucrăm. Am ales această şcoală pentru că este foarte bună, copii au rezultate bune, este şi foarte aproape de casă".

Nu doar cei mici sau părinţii sunt emoţionaţi, ci şi profesorii care vor face parte din viaţa lor mult timp de acum încolo. "Aştept cu mai mare nerăbdare începutul anului şcolar cu cât mă apropii de sfârşitul unei cariere didactice active şi asta pentru că am învăţat în timp cu adevărat ce investiţie teribilă reprezintă copilăria, ce element care îl remontează pe copil poate fi. Îi aştept cu mult drag pe bobocei!", ne-a mărturisit Mihaela Puiu, profesoară de Limba şi Literatura Română.

Primul pas spre şcoală

Cu greu, cei prezenţi au ascultat rugăminţile unei profesoare de a face linişte şi de a se încolona doi câte doi la careul virtual. Nici măcar imnul României ce răsuna din difuzoare nu i-a oprit pe copii din agitaţie. De-abia spre final, în primele rânduri se zăreau câţiva elevi de clasa a II-a şi a III-a, care au scos mândri pieptul înainte şi au ascultat spăşiţi ultimele versuri ale imnului.

"Bună dimineaţa tinereţe. Zâmbetele voastre şi bucuria de a veni la şcoală ne încântă pe toţi", i-a întâmpinat Iuliana Soare, directoarea şcolii, pe elevi. După câteva cuvinte rostite cu blândeţe, boboceii au fost petrecuţi spre sălile de clasă pe sub un pod de flori făcut de elevii de clasa a VIII-a.

Ei au fost conduşi de învăţătoare în clasele pe care le vor ocupa patru ani de acum încolo. Băncile din lem masiv, greoaie şi ţintuite în podea au fost înlocuite de mese colorate şi scaune. Abecedarul, manualul de Matematică şi cel de Religie aşteptau să fie deschise. Unii au fost impresionaţi de ele, alţii le-au băgat direct în ghiozdan, făra să le arunce măcar o privire.

Înainte de a lua aminte la indicaţiile învăţătoarelor, bobocii au fost binecuvântaţi de Părintele Claudiu de la Biserca "Sfinţii Voievozi", hram pe care îl poartă şi şcoala. El le-a citit copiilor şi părinţilor, prezenţi în sală, mesajul Patriarhului Bisercii Ortodoxe Române adresat cu ocazia deschiderii noului an şcolar.

O clădire pentru activităţi extraşcolare

Şcoala numărul 1 "Sfinţii Voievozi" are planuri mari, în continuare, pentru a-i face pe copii să se vină cu plăcere la şcoală în fiecare zi.

"Am dotat unele cabinete cu echipamente moderne, cu acele table Smart care sunt plăcute pentru copii şi extrem de eficiente în procesul didactic. Fac legătura direct cu internetul şi putem accesa lecţii moderne de la diverse şcoli din lume, Anglia, Franţa, Italia. Şi atunci lecţia este mult mai plăcută şi trecem de nivelul clasic al lecţiei", ne-a detaliat directoarea şcolii, Iuliana Soare.    Elementul de noutate este inaugurarea noului corp de clădire care va găzdui activităţile extraşcolare. "Este vorba despre programul pe care îl ştie toată lumea ca After school. Noi îi spunem semi-internat pentru cei mici din clasele I-IV, dar şi pentru unii elevi din clasele gimnaziale, navetişti din jurul Bucureştiului. Iar cei mici pot dormi în cele două dormitoare, cel roz şi cel albastru, pentru fetiţe şi băieţi, care au câte 20 de paturi", vorbeşte cu mândrie Iuliana Soare despre noua clădire care a primit 14 miliarde de lei pentru a fi finalizată.   Astfel, elevii vor putea să practice un sport, precum fotbal, baschet, volei, karate, sau pot urma cursuri de muzică, dans şi artă teatrală. 

În curs de amenajare se află şi noul centru de documentare şi informare. O bibliotecă modernă care conţine şi un spaţiu destinat comunicării pe internet, un spaţiu de lectură pentru elevi, unul pentru profesori.

"Sumele sunt destul de mari. Pentru dotare au fost alocate 3 miliarde, pentru finalizarea clădirii 14 miliarde, şi 800 de milioane pentru igienizare. Cei mai mulţi bani au venit de la Consiliul local al Primăriei sectorului 1 şi din partea Asociaţiei Părinţii Aproape. Aceştia din urmă ne sprijină mai mult în desfăşurarea unor proiecte. Unul dintre ele, proiectul COMENIUS, este bilingv cu o şcoală din Anglia, Hele' din Plymouth. Prin acest program am convins 11 elevi britanici să înveţe limba română", a marcat Iuliana Soare una dintre marile realizări ale şcoli.

 

CITIŢI ŞI:

Siguranţa elevilor, pe cheltuiala părinţilor

Ministrul Educaţiei pentru o zi

Prima zi de şcoală, de la bogat la sărac

Prima zi de şcoală la un liceu de fiţe din Bucureşti

Ne puteți urmări și pe Google News