Programul educaţional de analiză a fenomenului totalitar, lansat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a demarat în liceele de prestigiu din ţară.
"Hârtia va fi albastră" sau "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" se numără printre filmele care vor rula în licee de prestigiu din ţară, în cadrul unui proiect educaţional lansat la iniţiativa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Caravana Cinematografică - un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar şi al culturii şi civilizaţiei în timpul regimurilor comuniste prin intemediul cinematografiei - presupune, totodată, implicarea elevilor şi a profesorilor de istorie. La finalul fiecărei proiecţii, vor fi organizate dezbateri, moderate şi prezentate de persoane calificate din cadrul IICCMER.
Filme româneşti şi străine, dezbătute la "masa rotundă"
Vizionările vor include un film românesc şi unul străin ce vor reflecta o temă care, ulterior, va constitui obiect de dezbatere în cadrul unei mese rotunde. Discuţiile vor fi moderate de unul dintre profesorii de istorie ai liceului, reprezentantul IICCMER, invitaţii desemnaţi de institut şi publicul format din elevii de liceu.
Acest demers vine să asigure o mai bună înţelegere a ceea ce a reprezentat comunismul pentru secolul XX, a fenomenului totalitar şi a acelei părţi de istorie a României care a fost grav distorsionată ideologic prin intermediul propagandei.
Spiritul civic şi reflexul etic
Caravana Cinematografică se doreşte a fi "un complement" al manualului de "Istorie a comunismului din România". Scopul acestui proiect este edificarea spiritului civic, a reflexului etic, precum şi evaluarea şi chestionarea cu instrumente moderne şi pe baza dialogului, a unei părţi din istoria Europei şi a României ca parte integrantă a spaţiului de cultură şi civilizaţie european.
IICCMER va pune la dispoziţia liceului o serie de materiale şi instrumente de lucru, precum şi un set de filme care să poată fi vizionate ulterior. O primă sesiune a acestui proiect se va desfăşura în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, pe parcursul a două zile, în următoarele oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Sibiu.
Caravana cu filme se opreşte, azi, în Bucureşti
Atât ieri, cât şi astăzi, Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", din Bucureşti, a avut ca "oaspeţi" filmele "Hârtia va fi albastră" (2006), de Radu Muntean (invitat fiind Bogdan Cristian Iacob, secretarul Consiliului Ştiinţific al IICCMER), respectiv "Aleea Soarelui" ("Sonne Allee", 1999), Leander Haussmann (invitat - prof. dr. Ioan Stanomir, din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Bucureşti).
În perioada imediat următoare, Caravana cinematografică va poposi în licee din Constanţa, Sibiu şi Cluj-Napoca.
PROGRAM
Spre Constanţa
- În zilele de 4 şi 5 octombrie, Caravana Cinematografică va ajunge la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Constanţa, unde vor fi proiectate filmele "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006), de Cătălin Mitulescu, şi "Invers" (Rewers, 2009), în regia lui Borys Lankosz.
- Pe 18 şi 19 octombrie, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", din Sibiu, va găzdui proiecţiile filmelor "Amintiri din epoca de aur II", "Dragostea în timpul liber", de Constantin Popescu jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu şi "Katyn" (2007) Andrzej Wajda.
- Pe 22 şi 23 noiembrie, Caravana se mută la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", din Cluj-Napoca, unde vor rula filmele "4, 3, 2" (2007), al lui Cristian Mungiu, respectiv "Viaţa este tot ceea ce obţii" (1997), de Wolfgang Becker.
Citiţi: Totalitarismul, proiectat şi dezbătut în liceele româneşti