Lecţie antidiscriminare, la hipermarket

Dacă imediat după ce ai plătit la casă, în hipermarket îţi apare în faţă un tânăr negru ca smoala sau unul cu ochii migdalaţi şi se oferă să te ajute, ce faci?

Îl pui la treabă şi-i mulţumeşti, amintindu-ţi că şi tu ai avut un coleg de facultate din ţara din care vine străinul amabil. Sau îi arunci o privire tăioasă şi pleci mai departe, doar nu vrei să dispară cu vreunul dintre produsele tale. Poţi la fel de bine să scapi o glumă: "Uite, ăştia de la supermarket au la promoţie africani şi chinezi!".

Cam toate aceste reacţii au venit firesc ieri, la supermarketul Real Vitan, când voluntari de mai multe culturi şi rase au realizat un experiment social ca să marcheze altfel Ziua Mondială a Drepturilor Omului. "Cei mai mulţi dintre cei care au interacţionat cu voluntarii noştri au reacţionat pozitiv. Sunt în general deschişi, dar a existat şi o zonă de suspiciuni, mai degrabă pentru că o persoană străină se apropie de produsele sale. Au ajutat şi semnalele de identificare socială, pentru că voluntarii aveau însemnele supermarketului", a explicat sociologul Dan Petre.

Potrivit observaţiilor de la faţa locului, copiii au fost cei mai prietenoşi, şi tinerii - cei mai indiferenţi. "Bătrânii au avut reacţii dintre cele mai diverse, de la prietenia, până la suspiciune. Cei mai deschişi au fost copiii, iar tinerii au fost cei mai neutri, au reacţionat cu cea mai mică intensitate", a completat sociologul.

Experimentul a fost realizat de Centrul de Informare ONU cu ajutorul a 20 de voluntari şi şi-a propus să promoveze mesaje împotriva discriminării rasiale şi etnice printr-o metodă directă - contactul dintre bucureşteni şi reprezentanţi din diferite ţări, într-un spaţiu familiar, aşa cum este un hipermarket.

În prezent, în România, există aproximativ 60.000 de străini cu şedere legală, potrivit datelor Oficiului Român pentru Imigrări, dintre care peste 23.000 din Europa şi aproape 30.000 din China. Iar de la începutul anului, aproape 11.000 de persoane au depus jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române.

Citiţi şi:

  • Sondaj: 58% dintre români leagă discriminarea publică de figura lui Traian Băsescu