Evenimentul Zilei > International > Lech Walesa: „RUSIA nu se poate ralia Occidentului, atâta timp cât este condusă de PUTIN”
Lech Walesa: „RUSIA nu se poate ralia Occidentului, atâta timp cât este condusă de PUTIN”

Lech Walesa: „RUSIA nu se poate ralia Occidentului, atâta timp cât este condusă de PUTIN”

Rusia este cu 30-50 de ani în urma Occidentului şi foloseşte metode de care ţările occidentale au şi uitat: tancuri sau ameninţări cu arme nucleare, a declarat fostul preşedinte polonez Lech Walesa, într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza.

„NATO are un potenţial nuclear mult mai bun decât avea Uniunea Sovietică, însă Alianţa Nord-Atlantică nu ameninţă pe nimeni, pentru că ştie că această epocă a trecut. De aceea, Rusia este condamnată la eşec”, este de părere Walesa, fondatorul primului sindicat independent din Europa de Est, Solidaritatea, şi fost preşedinte al Poloniei, scrie Agerpres.

Potrivit lui Lech Walesa, mai devreme sau mai târziu Rusia (condusă de Putin) va pierde, iar dacă Occidentul va fi solidar, va fi în puterea lui să accelereze acest proces.

„Am putea miza pe această înapoiere a Rusiei. Rusia are un mare potenţial şi este necesară atât Europei, cât şi lumii. Trebuie să ajutăm Rusia să se ralieze ţărilor occidentale”, a subliniat Walesa.

Însă, în opinia sa, acest lucru va fi imposibil de realizat dacă Rusia va fi condusă de Vladimir Putin.

„Dacă vom fi solidari, ruşii vor scăpa ei înşişi de Putin. Acesta le aduce prejudicii considerabile oligarhilor ruşi, care vor trebui să inventeze ceva”, a spus fostul preşedinte polonez.

Cu toate acestea, lucrurile nu au ajuns deocamdată aici, pentru că, potrivit lui Walesa, Occidentul nu este solidar.