Șoferii din România care vor să își achiziționeze mașini în rate sau leasing se vor lovi de noi reguli. Acestea vor fi impuse la nivelul statelor europene și au fost concepute ca un sprijin pentru cumpărători.
Curtea Europeană de Justiție impune noi măsuri pentru șoferii care își cumpără mașini prin rate sau leasing. Cumpărătorii vor avea alte condiții de a rezilia contractul, precum și posibilitatea de a se retrage din înțelegerea încheiată cu banca sau dealerul auto.
Noi reguli pentru cumpărarea mașinilor în leasing
Anul 2024 aduce schimbări legate de achiziția mașinilor în leasing sau rate lunare. Decizia vine din partea Curții Europene de Justiție (CJUE). Oficialii europeni au intervenit asupra măsurilor după valul uriaș de plângeri înaintate de anumiți clienți din Germania. Aceștia și-au arătat nemulțumirea legată de încălcarea drepturilor lor referitoare la contractele de leasing auto.
Cei mai mulți dintre cumpărători se plâng că că nu au fost informați în mod transparent la semnarea contractelor. După o analiză amănunțită, oficialii europeni le-au dat dreptate.
Clientul se poate retrage din înțelegerea cu banca sau dealerul auto
Reprezentanții Curții Europene de Justiție au conturat noi reguli pentru încheierea contractelor în cazul autoturismelor achiziționate în rate sau leasing.
Una dintre acestea prevede ca fiecare consumator care încheie un contract de credit pentru cumpărarea unui vehicul să se poată retrage în orice moment din înțelegerea respectivă. Clientul poate recurge la această măsură dacă observă că informațiile furnizate nu sunt complete și precise.
Mai mult consumatori din Germania s-au retras din contractele de leasing sau credit încheiate cu bănci asociate producătorilor auto. Printre acestea se numără BMW Bank, Volkswagen Bank și Audi Bank.
Achizițiile mașinilor în rate sau leasing, în atenția oficialilor europeni
Curtea Europeană de Justiție a stabilit că un consumator care acceptă contractul de leasing pentru un vehicul comandat după anumite specificații nu are dreptul de retragere într-un anumit context. Clientul nu va putea cere rezilierea în situația în care în document este menționat faptul că acesta nu are obligativitatea de a cumpăra vehiculul la sfârșitul perioadei de leasing.
Ca o noutate, directiva se va aplica și în cazul contractelor încheiate la distanță. Decizia se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene.